Un tanar l-a palmuit pe fost premier Manuel Valls, candidat in alegerile primare ale Partidului Socialist (PS), in cursul unei vizite, marti, la Lamballe (Côtes d'Armor), a confirmat procurorul din Saint-Brieuc pentru Reuters.

Tanarul, in varsta de 18 ani, a fost retinut si plasat in arest preventiv pentru ”violente asupra unei persoane insarcinate cu o misiune in serviciul public”, in contextul in care Manuel Valls a redevenit deputat, a precizat Bertrand Leclerc.

Intr-o inregistrare video publicata pe site-ul cotidianului Le Télégramme, se poate vedea cum un tanar il palmuieste pe candidatul in alegerile primare ale stangii in vederea alegerilor prezidentiale din 2017, in timp ce acesta din urma saluta persoane venite sa-l vada dupa ce a iesit din sediul Primariei din Lamballe.

Potrivit AFP, un tanar cu parul carliontat i-a intins mana ca si cum ar fi vrut sa-l salute, un gest pe care l-a transformat intr-o palmuire.

Fostul premier a incercat sa se fereasca, iar tanarul l-a atins doar usor.

Atacatorul, care striga ”aici e Bretagne”, potrivit France Bleu Armorique, este trantit si imobilizat la pamant rapid de membri ai serviciului de ordine.

”Ar fi spus, in timp ce era retinut, ca nu-i place felul in care Valls trata cetatenii. Dar asta ramane de verificat”, a precizat procurorul din Saint-Brieuc, fara sa poata confirma apartenenta tanarului la extrema dreapta bretona, cum scriu mai multe publicatii locale. ”Vom vedea care sunt motivatiile sale”, a adaugat el.

Fostul premier si-a continuat vizita dupa incident.

”Sunt unii care contesta democratia si cei care o incarneaza (...). Nu mi-a fost niciodata frica de contactul si relatia cu compatriotii mei”, a declarat el pentru presa.

”Dar stiu ca democratia nu poate ansemna violenta”, a adaugat el.

Premierul Bernard Cazeneuve a condamnat ferm acest gest. ”Ma socheaza”, a declarat el pentru Public Sénat. ”Aceasta violenta nu are ce cauta in Republica”.

Citeste si:
10+1 divorturi care ne-au surprins in 2018
De la despartiri discrete la...

La sfarsitul lui decembrie Manuel Valls a fost imbrancit in cursul unei vizite in provincie.

La Strasbourg a fost improscat cu faina de catre un opozant al articolului 49-3 al Constitutiei, care permite adoptarea de proiecte de lege fara sa fie supuse la vot, la care fostul premier a recurs in cazul a doua texte asumate de Guvern.

”Nimic si mai ales violenta, nu ma va impiedica sa ma indrept catre francezi. Sunt hotarat sa le vorbesc si sa fac stanga sa castige”, a scris ulterior Valls pe Twitter, scrie AFP.

In trenul cu care s-a intors la Paris, candidatul a declarat insa ca va depune plangere impotriva agresorului sau, pentru ”a nu lasa sa treaca un act de violenta”.

”Voi depune plangere, pentru ca este o lovitura. Actul fizic este violent, nu este ca faina”, a subliniat el, referindu-se la primul incident din campanie, pe 22 decembrie, la Strasbourg.

Citeste si:
Oscar 2022. Will Smith i-a cerut scuze public lui Chris Rock pentru...
Oscar 2022. Will Smith i-a...

Potrivit anturajului lui Manuel Valls, ar fi vorba ”despre un tanar apropiat extremei drepte bretone”. Potrivit cotidianului Le Télégramme, tanarul si-a fi ”exprimat o ancorare in «motivatii regionale»”.

In fotografia sa de profil de pe Facebook, tanarul pozeaza fazand un gest cu conotatii antisemite - "quenelle" - vehiculat de Dieudonné.

La sfarsitul lui 2013, Manuel Valls, la acea vreme ministru de Interne, s-a angajat personal impotriva lui Dieudonné, care a fost condamnat in mai multe randuri, in justitie, pentru declaratii rasiste, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.