Ranile suferite ”Napalm Girl”, o vietnameza devenita celebra in copilarie, gratie unei fotografii care a obtinut premiul Pulitzer, au fost vindecate cu ajutorul unui tratament revolutionar cu laser, ce i-a fost oferit de o clinica din Miami, informeaza euronews.com.

Kim Phuc Phan Thi a crezut multa vreme ca va trai pentru restul vietii cu o serie de cicatrice ingrozitoare care ii acopereau mare parte a corpului, dobandite in timpul Razboiului din Vietnam. ”Acum, Pamantul a devenit din nou un paradis pentru mine”, a declarat ea pentru cotidianul american Miami Herald, dupa incheierea tratamentului.

In varsta de 53 de ani, aceasta femeie vietnameza locuieste de mai bine de doua decenii in Canada. A devenit celebra, desi multi ani nu a stiut acest lucru, atunci cand Nick Ut, un fotograf al agentiei Associated Press a fotografiat-o in timpul Razboiului din Vietnam.

Cei mai multi oameni o cunosc sub numele ”Napalm Girl” (”Fata napalm”).

Si-a regasit fericirea gratie Institutului de Dermatologie si Laser din Miami, condus de medicul Jill Waibel.

La 44 de ani dupa ce a devenit o victima a atacurilor cu napalm, in urma unei bombe aruncate dintr-un avion sud-coreean, Kim Phuc Phan Thi a vazut la televizor o reclama la un tratament revolutionar inventat de Jill Waibel. A telefonat la clinica din Miami, iar Jill Waibel, o specialista americana in chirurgia pielii, dupa ce a inteles cu cine discuta la telefon, a anuntat-o ca o va trata gratuit.

In urma cu cateva zile, Kim Phuc Phan Thi a incheiat ultima sedinta de tratament. Tratamentul a reprezentat un set de proceduri complexe, ce au avut nevoie de noua luni pentru a fi finalizate.

Gratie noului tratament revolutionar, care utilizeaza peste 50 de instrumente cu laser cu scopul de a vaporiza tesuturile epiteliale cicatrizate, pentru a permite unui nou strat de piele sa creasca peste zonele afectate, Kim Phuc Phan Thi spune ca a putut pentru prima data sa simta mana nepotului ei atunci cand acesta a atins-o la nivelul bratului. ”Inainte, anumite lucruri sau persoane ma atingeau, dar eu nu puteam sa imi dau seama de ele. Acum, pot sa le simt”, a spus pacienta.

Dupa momentul tragic, captat pe pelicula fotografica de Nick Ut in 1972 - intr-o fotografie recompensata cu premiul Pulitzer -, Kim Phuc Phan Thi a ramas cu cicatrice la baza craniului, pe tot spatele si pe bratul stang.

Citeste si:
Emerald Laser- inovație în remodelare corporală 360 de grade, fără...
Emerald Laser-  inovație în...

”Au fost arsuri extrem de severe. Desi acum nu le mai denumim asa, au fost arsuri de gradul IV”, a spus medicul Jill Waibel.

Kim Phuc Phan Thi a fost fotografiata pe 8 iunie 1972, cand avea varsta de noua ani. Complet dezbracata de hainele care i-au fost arse in urma exploziei unei bombe cu napalm, fetita vietnameza alerga inspaimantata, plangand si tipand de durere, pe o strada din satul ei natal, Trang Bang, din sudul Vietnamului.

Fotografia lui Nick Ut a fost preluata imediat de marile agentii de presa si publicata in lumea intreaga. Imaginea respectiva a ramas pana in zilele noastre un simbol al victimelor razboiului.

Pe 10 noiembrie 1994, Kim Phuc Phan Thi a primit titlul de Ambasador al Bunavointei din partea UNESCO.

Biografia ei, intitulata ”Fata din imagine” (”The Girl in the Picture”), a fost scrisa de Denise Chong si a fost publicata in anul 1999, transmite News.ro.

Citeste si:
Elena Merișoreanu, mărturisiri dureroase din perioada în care a...
Elena Merișoreanu,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.