Presedintele american Barack Obama, cu o cota de popularitate de invidiat, dar invins din punct de vedere politic, si-a luat la revedere de la natiune marti seara, lansand un nou apel catre unitate si spunand ca nu si-a abandonat viziunea pentru o schimbare progresista, care, insa, vine in prezent cu o serie de avertismente, relateaza CNN.

Cu vocea gatuita uneori de emotie, Obama si-a trecut in revista presedintia, marcata atat de succese, cat si de esecuri. Printre realizarile enumerate s-au aflat Obamacare si drepturile civile pentru minoritatile sexuale. El a subliniat, insa, ca munca sa nu s-a incheiat.

Admitand cu onestitate ca discursul politic s-a inasprit in cursul mandatelor sale, el i-a indemnat pe americani sa isi reinnoiasca eforturile pentru reconciliere.

Democratia nu cere uniformitate. Fondatorii nosti s-au certat si au facut compromisuri si s-au asteptat ca si noi sa facem la fel. Insa au stiut ca democratia necesita un simt al solidaritatii – ideea ca, in pofida diferendelor noastre externe, suntem impreuna in asta, ne ridicam si cadem ca unul”, a spus liderul de la Casa Alba..

Admitand ca, deocamdata, politicile sale sunt blocate la Washington, Obama a recunoscut ca “pentru fiecare doi pasi in fata, avem senzatia adesea ca facem un pas in spate”.

Obama: “Democratia se poate prabusi cand cedam in fata fricii”,

Obama si-a indemnat sustinatorii sa fie vigilenti si sa apere valorile americane de baza, care ar putea fi asediate. “Democratia se poate prabusi cand cedam in fata fricii. Deci, asa cum noi, ca cetateni, trebuie sa ramanem vigilenti in fata agresiunii externe, trebuie sa ne pazim impotriva unei slabiri a valorilor care ne fac cine suntem”, a insistat presedintele american.

De asemenea, el a avertizat in legatura cu o izolare a SUA, spunandu-le democratilor ca numai prin implicarea in discursul politic real pot spera sa reinnoiasca viziunea bazata pe speranta care l-a adus pe el la Casa Alba in urma cu opt ani.

“Dupa opt ani ca presedinte al vostru, inca mai cred acest lucru. Si nu este numai credinta mea. Este inima batand a ideii noastre americane – experimentul nostru indraznet de autoguvernare”, a adaugat Obama.


Discursul lui Obama este incununarea unui turneu de adio ce a durat cateva luni, marcat de interviuri in presa scrisa si la posturile de televiziune, dar si de eforturile Casei Albe de a documenta administratia actuala. In toata aceasta perioada, el a incercat sa sublinieze realizarile presedintiei sale folosind date statistice care arata ca tara este intr-o situatia mai buna decat in urma cu opt ani.
Citeste si:
Cum poţi programa aceeaşi reclamă cu video, imagini sau texte color
Cum poţi programa aceeaşi...

In timp ce a vorbit in fata unei multimi de sustinatori inflacarati, Obama a fost intrerupt adesea de oameni care strigau “Te iubesc Obama”. Cand un manifestant a fluturat o pancarta pe care scria “Gratiaza-ne pe toti”, multimea a inceput sa scandeze “Inca patru ani”, acoperind strigatele protestatarului.

Obama si-a recunoscut succesorul, pe Donald Trump, spunand ca este angajat pentru un transfer pasnic al puterii. A avertizat, insa, ca pentru a avansa, democratii trebuie sa il respecte pe comandantul lor suprem.

Obama, care s-a adresat problemelor legate de rasa in diverse momente ale mandatelor sale, a indemnat americanii, in discursul sau de adio sa depuna mai multe eforturi pentru a intelege greutatile cu care se confrunta ceilalti. Dupa ce, in cei opt ani de mandat al sau, tensiunile inter-rasiale au intrat intr-o noua era, Obama a indemnat oamenii sa identifice diferendele si sa se reconcilieze.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Copiii hispanici vor reprezenta o parte mai mare a fortei de munca americane in urmatorii ani", a subliniat Obama, cerand reguli mai bune care sa ii ajute pe copiii imigrantilor sa aiba succes. El a avertizat ca “legile nu vor suficiente” pentru rezolvarea diferendelor persistente dintre americani.. “Inimile trebuie sa se schimbe”, a adaugat el.

De asemenea, presedintele a indemnat afro-americanii si membrii minoritatilor sa priveasca “omul alb de varsta mijlocie, care din afara pare sa aiba toate avantajele, dar care si-a vazut lumea data peste cap de schimbarea economica, tehnologica si culturala” cu empatie.

De asemenea, i-a indemnat pe albi sa priveasca protestele minoritatilor ca pe o lupta “nu pentru a cere tratamente speciale, ci tratamentul egal promis de fondatorii SUA".

Citeste si:
Casa Albă respinge acuzațiile că SUA ar profita de pe urma...
Casa Albă respinge acuzațiile...

„Indiferent de pozitia pe care o avem, trebuie sa incercam mai mult. Sa incepem de la premisa ca fiecare dintre concetatenii nostri isi iubeste tara la fel de mult ca noi, ca apreciaza munca grea si familia la fel ca noi, ca si copiii lor sunt la fel de curiosi si plini de speranta si demni de iubire ca ai nostri”, a adaugat el.

Barack Obama i-a multumit in lacrimi sotiei sale

Cu ochii in lacrimi, Obama i-a multumit sotiei sale, Michelle. “In ultimii 25 de ani, ai fost nu numai sotia mea si mama copiilor mei, ci cea mai buna prietena a mea. Ti-ai asumat un rol pe care nu l-ai cerut si l-ai facut al tau cu gratie si tarie si stil si buna dispozitie. Ai facut din Casa Alba un loc care le apartine tuturor”, a afirmat presedintele.

Liderul american si-a incheiat discursul cu o variatie a sloganului cu care a castigat alegerile. “Da, putem. Da, am reusit”, a spus el.

Citeste si:
Liderul Hezbollah, primul discurs de la începutul războiului Israel...
Liderul Hezbollah, primul...


Venind la Chicago pentru discurs, Obama a a sperat sa poata capitaliza valul de sustinere din ultimul an de mandat. El a renuntat la Biroul Oval de la Casa Alba, invechit, pentru ultimul sau discurs oficial, alegand un oras unde a inceput ascensiunea sa politica si unde si-a declarat victoria in 2008 si in 2012.

Luminile unui zgarie-nori din oras au fost aprinse pentru a scrie “Multumim Obama”.


Intr-o sala mare de conventii, plina cu peste 20.000 de sustinatori si fosti membri ai echipei sale, atmosfera a fost de sarbatoare.

Inainte de discurs, consilierii l-au descris pe liderul american, de regula destul de calm, drept nostalgic.

In ultimele saptamani, Obama a oferit un punct de vedere rational privind victoria lui Trump in alegeri si si-a exprimat rar scepticismul sau temerile privind viitorul sau ca fost presedinte.

Prima Doamna Michelle Obama a formulat o opinie mai directa in propria sa versiune de adio. Ea a acordat un interviu de patru ore lui Oprah Winfrey, admitand deschis ca democratii “simt ce inseamna sa nu ai nicio speranta”.

Presedintele si-a planificat acest discurs de luni de zile, au dezvaluit consilierii sai. El a formulat temele mari in timp ce se afla in vacanta in Hawaii si a inceput sa il scrie in ultima saptamana.

Obama si-a scris singur discursul

El si-a informat echipa ca vrea sa rosteasca discursul in orasul sau natal, o premiera pentru un presedinte.

George W. Bush, nepopular si lasand tara in criza financiara, a rostit discursul sau in East Room de la Casa Alba, in fata a 200 de sustinatori si consilieri.

Bill Clinton, Ronald Reagan si Jimmy Carter au folosit Biroul Oval.

George H.W. Bush a mers la Academia militara West Point pentru ultimul sau discurs, dupa ce nu a reusit sa obtina un al doilea mandat.

La fel ca in cazul celorlalte discursuri importante ale sale, Obama l-a scris singur si pe acesta.

Atunci cand se va intoarce la Washington, miercuri dimineata, va fi al 1.293-lea si ultimul zbor al lui Obama la bordul Air Force One.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.