Incepand de la 1 ianuarie, toti cetatenii francezi sunt considerati donatori de organe, dupa deces. In cazul in care nu vor sa fie donatori, ei trebuie sa se inscrie pe o lista.

Pana acum, legea prevedea ca doar persoanele care vor sa fie donatori trebuie sa se inscrie pe o lista, nu toti cetatenii din Franta. Dupa actuala lege, medicii nu vor mai nevoie de acordul nimanui pentru a preleva organele unui pacient, acest lucru fiind posibil chiar daca familia se opune, scrie The Guardian.

Conform noii legi, francezii care nu doresc ca organele lor sa poata fi folosite in transplanturi trebuie sa se inregistreze pe o lista accesibila si online. In primele doua zile de la intrarea in vigoare a legii, peste 150.000 de francezi si-au inregistrat refuzul de a dona organe. O alta varianta pentru cei care nu vor sa doneze organe este sa lase unei rude o declaratie semnata prin care arata ca nu-si dau consimtamantul.

Conform statisticilor medicale europene in cursul anului 2014 peste 86.000 de pacienti se aflau pe liste de asteptare pentru organe in statele UE, Norvegia si Turcia, iar in fiecare zi se inregistrau in medie 16 decese in randul celor care aveau nevoie de transplant, scrie Agerpres.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.