Suedezii care doreau o zi de lucru de sase ore au primit o veste proasta, costurile sunt mai mari decat beneficiile, iar proiectul pilot nu va fi extins, relateaza Bloomberg.

Acesta este rezultatul preliminar al unui experiment desfasurat pe parcursul a doi ani in orasul Gothenburg, unde se afla sediul central al producatorului auto Volvo, scrie News.ro.

Pentru reducerea programului de lucru de la 8 ore la 6 ore la azilul de batrani Svartedalen, care avea 68 de angajati, primaria a fost nevoita sa mai angajeze 17 persoane, la un cost de 12 milioane de coroane (2,2 milioane dolari).

Studiul a aratat ca angajatii s-au simtit mai sanatosi, ceea ce a redus absentele din motive de sanatate, iar ingrijirea acordata pacientilor s-a imbunatatit, dar primaria nu va continua proiectul.

Programul de munca de 6 ore este "prea costisitor"

”Este asociat cu costuri mai mari, in mod sigur. Este mult prea costisitor pentru a putea aplica o reducere generalizata a programului de lucru, intr-un orizont de timp rezonabil”, a spus Daniel Bernmar, politician de stanga responsabil de serviciul de ingrijire a batranilor al Primariei Gothenburg.

Experimentul din Gothenburg este cel mai recent dintr-o serie de alte programe de munca mai scurte puse in practica in Suedia, tara care se mandreste cu politica sociala generoasa.

Proiectul a fost urmarit cu interes la nivel international, sustinatorii acestuia apreciind Suedia ca un model in reducerea numarului de ore lucrate zilnic de angajati.

Datele arata ca in ultimul secol numarul mediu de ore lucrate zilnic de suedezi a scazut, dar nu exista planuri pentru introducerea programului de sase ore la nivel national. Bernmar a spus insa ca ar dori sa vada mai multe studii care sa analizeze daca un astfel de program poate aduce beneficii pe termen lung in societate, in ansamblul ei.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.