Republicanul Donald Trump a respins luni noaptea posibilitatea ca regimul nord-corean sa construiasca o racheta balistica intercontinentala capabila sa loveasca Statele Unite. Declaratia presedintelui-ales vine dupa ce liderul Kim Jong-un a sustinut ca expertii nord-coreeni sunt in ultima faza de dezvoltare si testare a unei rachete balistice intercontinentale, in ciuda sanctiunilor impuse in ultimul an de Consiliul de Securitate al ONU, transmite BBC.

”Nu se va intampla”, a comentat Donald Trump despre posibilitatea dezvoltarii unor rachete balistice intercontinentale la Phenian.

Miliardarul republican nu a precizat daca se indoieste de capacitatile nuclerare dovedite in ultimul an de regimul nord-coreean ori daca planuieste o actiune preventiva pentru a opri dezvoltarea si testarea unei asemenea arme.

De asemenea, presedintele-ales i-a condamnat puternic pe liderii chinezi care au beneficiat de pe urma relatiilor economice cu Statele Unite, desi nu au ajutat la controlarea ambitiilor nucleare ale regimului de la Phenian.

”China a primit sume masive de bani si bogatie din Statele Unite intr-un schimb complet unilateral, dar nu va ajuta cu Coreea de Nord. Frumos!”, a scris Trump intr-un mesaj postat pe Twitter.

Liderul Kim Jong-un a anuntat in mesajul de Anul Nou ca expertii nord-coreeni au intrat in ultima faza de dezvoltare a unei rachete balistice intercontinentale si se apropie de momentul testarii unei asemenea arme, care ar putea sa creasca exponential puterea nucleara a regimului de la Phenian.

”Suntem in ultima faza de testare-lansare a unei rachete balistice intercontinentale”, a declarat liderul nord-coreean intr-un mesaj de 30 de minute cu ocazia Anului Nou.

Kim Jong-un a amintit de numeroasele teste nucleare, care au transformat Phenianul ”intr-o putere militara a Estului, care nu poate sa fie atinsa nici macar de cel mai mare inamic”, facand trimitere la Statele Unite.

Regimul nord-coreean a detonat doua bombe nucleare si a lansat numeroase rachete in ultimul an, in incercarea de a dezvolta focoase nucleare capabile sa loveasca continentul nord-american.

Analistii nu stiu cat de aproape este regimul nord-coreean de realizarea ambitiilor nucleare, intrucat nu a reusit pana in acest moment sa testeze cu succes o racheta intercontinentala, scrie News.ro.

Insa, expertii sunt de acord ca Phenianul s-a indreptat mai puternic spre dezvoltarea programului nuclear dupa preluarea puterii de catre tanarul Kim Jong-un.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.