François Hollande l-a avertizat pe presedintele-ales american Donald Trump, fara sa-i mentioneze numele, sa nu puna in discutie Acordul de la Paris privind incalzirea globala, relateaza Reuters.
In campania sa electorala, succesorul lui Barack Obama a pus la indoiala teza, demonstrata stiintific, cu privire la responsabilitatea umana fata de incalzirea globala si s-a pronuntat in favoarea retragerii Washingtonului din acest prim acord universal incheiat la Paris in decembrie 2015 in lupta impotriva acestui fenomen.

Acordul de la Paris este cel mai mare succes diplomatic al mandatului lui François Hollande

Poluarea care afecteaza in ultima perioada orasele franceze, cu Parisul in frunte, arata ”necesitatea imperioasa” a aplicarii documentului, a subliniat seful statului francez in mesajul televizat prin care le-a facut urari francezilor, sambata, de Anul Nou.

”Asadar, va spun, Franta nu va lasa pe nimeni, niciun stat, chiar si pe cel mai mare, sa puna in discutie aceasta realizare majora a comunitatii internationale”, a spus Hollande.

Intr-un context geostrategic in miscare, marcat de amenintarea terorista, seful statului francez a insistat, de asemenea, asupra necesitatii ca Franta sa-si ”reafirme independenta” in fata puterilor lumii, ”cele vechi si deopotriva cele noi”, scrie News.ro.

”Intr-un mediu international plin de incertitudini, intr-o atmosfera de razboi rece, putine tari au prin apararea lor, adica prin armata, si prin politica externa capacitatea de a lua decizii in mod suveran”, a spus François Hollande.

”Noi o avem si vom face totul pentru a pastra aceasta libertate strategica”, a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.