Papa Francisc ii indeamna pe liderii lumii sa colaboreze in lupta impotriva ”invaziei teroriste”, in mesajul sau transmis duminica, in care a condamnat atacul de la Istanbul din noaptea de Anul Nou si a afirmat ca o pata de sange acopera lumea de cum a inceput 2017, scrie Reuters.

In fata a 50.000 de oameni adunati in Piata Sfantul Petru, pentru traditionalul discurs de Anul Nou, Suveranul Pontif a condamnat atacul armat care a avut loc intr-un club din Istanbul in noaptea de Revelion, in care au fost ucise 39 de persoane.

”Din pacate, violenta a lovit chiar si in noaptea aceasta de speranta, in care se pun dorinte bune. Indurerat, imi exprim apropierea de poporul turc. Ma rog pentru multele victime si pentru raniti si pentru intreaga natiune indoliata”, a spus Papa Francisc. ”Il rog pe Dumnezeu sa ii sustina pe toti cei de buna credinta sa isi suflece manecile si sa confunte aceasta invazie a terorismului si pata aceasta de sange care acopera lumea, cu o umbra de frica si sntiment de pierdere”, a adaugat Suveranul Pontif.

El a spus ca 2017 va fi cum il vor face oamenii.

”Anul va fi bun in masura in care fiecare dintre noi, cu ajutorul Domnului, va incerca sa faca bine zi dupa zi”, a afirmat el in fata multimii.

In ziua in care cei 1,2 miliarde de membri ai Bisericii Romano-Catolice sarbatoresc Ziua Mondiala a Pacii, el a spus ca pacea a fost construita odata ce s-a spus ”nu” urii si violentei si ”da” fratiei si reconcilierii.

La slujba din bazilica Sfantul Petru, din dimineata primei zile a anului, Papa Francisc a spus ca legaturile dintre oameni s-au schimbat odata cu aparitia noilor tehnologii si a comunicarii virtuale, care ”cauterizeaza inimile noastre si ne face sa ne pierdem blandetea si capacitatea de a fi uimiti, de a simti mila si compasiune”.

Papa Francisc, in varsta de 80 ani, este cel de-a 266-lea Suveran Pontif. Nascut pe 17 decembrie 1936, in Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio a fost preot iezuit in perioada 1960 - 1992, episcop, intre anii 1992 - 2001, si cardinal, din 2001 pana in 2013.

Citeste si:
PSD condamnă încălcarea flagrantă a dreptului internaţional de...
PSD condamnă încălcarea...

Papa Francisc este primul latin-american care conduce Biserica Catolica si, de asemenea, primul iezuit, scrie BBC. Fostul cardinal din Buenos Aires a fost, initial, considerat o alegere nepotrivita pentru acest rol, cand a fost propus sa ocupe locul lui Benedict al XVI, care s-a retras din functie in 2013.

Considerat ortodox in chestiuni legate de sex si avort, dar liberal privind dreptatea sociala, investirea sa a fost bine primita deopotriva de conservatori si de reformistii.

In 2013, Papa Francisc a fost desemnat de revista Time drept personalitatea anului.

In 2016, Suveranul Pontif a ramas implicat in era moderna si vorbeste deschis despre evenimentele din lume si problemele curente, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.