Statele Unite au luat joi decizia de a expulza 35 de diplomati rusi si au inchis doua cladiri rusesti din New York si Maryland. In acelasi timp, administratia Obama a anuntat ca va lua si alte masuri de sanctionare a Rusiei, ca raspuns la atacurile cibernetice asupra Statelor Unite si a amestecului in campania electorala americana.
Sunt primele masuri anuntate de administratia Obama dupa implicarea Rusiei in alegerile pentru Casa Alba. Presedintele a fost supus unor intense presiuni din interior pentru a lua masuri.

Diplomatii rusi au trei zile la dispozitie sa paraseasca teritoriul american, iar cele doua cladiri - care ar fi folosite de oficialii rusi pentru a strange informatii - vor fi inchise incepand de vineri la pranz.

Diplomatii expluzati sunt de la Ambasada rusa din Washington si de la Consulatul din San Francisco, a declarat pentru Reuters un oficial american cu rang inalt, citat sub acoperirea anonimatului.

Potrivit unor informatii inca neconfirmate la nivel oficial, printre cei 35 de diplomati NU se va numara si ambasadorul rus in Statele Unite, Serghei Kisliak.

Masura este justificata de „campania de intimidare a diplomatilor americani de la Moscova si de interventia in alegerile din SUA”, a explicat oficialul american.

Presedintele Barack Obama a promis si alte sanctiuni la adresa Rusiei si va trimite un raport Congresului, in care va face referire la modul in care Rusia a intervenit in alegeri.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului a declarat ca nu e sigur ca sanctiunile anuntate joi de Washington vor fi aprobate de presedintele ales, Donald Trump, al carui mandat incepe la 20 ianuarie 2017.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului a spus ca se indoieste de eficienta acestor masuri, din moment ce administratia Obama va pleca in trei saptamani.

Totusi, presedintele Putin va ordona masuri de raspuns „adecvate” la sanctiunile Washingtonului, care vor afecta relatiile dintre Moscova si Washington, a mai spus Dmitri Peskov.

La randul sau, Ministerul rus de Externe a declarat joi ca sanctiunile sunt contraproductive si vor afecta restabilirea legaturilor bilaterale.

Moscova neaga orice implicare in atacurile cibernetice, conform Digi24.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.