Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, intr-un interviu la Digi 24, ca nu exista nicio amenintare iminenta din partea Rusiei impotriva niciunui aliat NATO si deci nici impotriva Romaniei. El a spus insa ca se inregistreaza o crestere serioasa a capacitatilor militare rusesti, iar Alianta Nord-Atlantica raspunde cu o prezenta mai accentuata a fortelor noastre, dar si cu stabilirea de cartiere generale mai mici, inclusiv in Romania.

Jens Stoltenberg a spus ca in acest an incercarea cea mai mare pentru NATO a fost summitul de la Varsovia, din iulie, unde au fost luate decizii foarte importante legate de modalitatile prin care aliatii sa raspunda ”provocarilor tot mai pretentioase” legate de mediul de securitate.

Rolul Romaniei in apararea Marii Negre

Intrebat cum va trebui aparata Marea Neagra si care trebuie sa fie rolul Romaniei in aceasta privinta, secretarul general al NATO a amintit ca sarcina centrala si principiul central al NATO sunt unitatea si protectia reciproca, pe baza ideii ca, daca un aliat este atacat, atunci este considerat atac impotriva intregii aliante, scrie News.ro.

”Este ceea ce numim aparare colectiva si a functionat foarte bine in cei aproape 70 de ani care au trecut. Prin forta si unitatea noastra, prin faptul ca trimitem un semnal clar ca ne aparam reciproc, am asigurat intr-o masura suficienta descurajarea tuturor inamicilor potentiali si am mentinut pacea in Europa. In ce priveste regiunea Marii Negre in mod special, am decis sa marim si sa ne intarim prezenta in sud-estul Aliantei si in Romania, mai ales printr-o brigada sub conducerea Romaniei. Dar si alti aliati contribuie cu forte militare. Statele Unite, Germania si alte tari au anuntat ca vor participa la aceasta brigada, care va avea un caracter multinational si astfel va transmite un mesaj de unitate a Aliantei, pe langa prezenta noastra in sud-est”, a adaugat Stoltenberg.

Inaltul oficial a precizat ca, in plus, sunt analizate posibilitatile de a asigura prezenta deasupra Marii Negre, prin forte aeriene si navale, discutiile fiind centrate pe statele riverane, ca Romania, Bulgaria si Turcia.

Intrebat daca, in conditiile in care presedintele Vladimir Putin a amenintat Romania in ceea ce priveste sistemul antiracheta de la Deveselu, NATO informatii legat de posibile represalii planuite de Rusia, Jens Stoltenberg a afirmat: ”Nu vedem nicio amenintare iminenta impotriva niciunui aliat NATO si deci nici impotriva Romaniei. Vedem insa o crestere a capacitatilor militare rusesti, mai ales in Crimeea, unde vedem o crestere serioasa a capacitatilor militare. Si acesta este si motivul pentru care NATO raspunde partial cu o prezenta mai accentuata a fortelor noastre, dar si cu stabilirea de cartiere generale mai mici, inclusiv in Romania, care pot planifica si organiza exercitii si pot fi o legatura buna intre fortele nationale romanesti si potentialele intariri care vin din partea NATO, daca este nevoie de ele”.

El a mentionat ca a fost triplata capacitatea de raspuns a NATO si pot fi trimise forte rapid, daca este vreo situatie care cere acest lucru

”Deci, am vazut o crestere a capacitatilor militare rusesti, am vazut un discurs mai agresiv si toate acestea ne-au fortat sa raspundem, dar raspundem intr-o maniera masurata, defensiva si bine proportionata, pentru ca nu dorim o escaladare a situatiei, in continuare dorim o relatie mai constructiva si mai cooperanta cu Rusia, deci trebuie sa facem lucrurile intr-o maniera mai echilibrata si exact asta facem”, a subliniat secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a subliniat ca, fara indoiala, ceea ce face NATO este de natura defensiva si nu face niciun fel de amenintare la adresa niciunei tari

”Si prezenta crescuta a NATO pe flancul estic al Aliantei a fost ceva ce am decis si s-a intamplat dupa anexarea ilegala a Crimeei de catre Rusia si dupa destabilizarea continua din estul Ucrainei, sustinuta de Rusia. Dar ne concentram atentia asupra modalitatilor prin care putem reactiona ferm, predictibil si credibil fara a escalada situatia si acesta este si motivul pentru care ne masuram bine raspunsurile si de asemenea, motivul pentru care, de in cazul Ucrainei continuam sa lucram pentru dialog cu Rusia si continuam sa sustinem eforturile de implementare ale acordului de la Minsk, avem nevoie de un acord de incetare a focului, avem unul, dar trebuie sa fie respectat, avem nevoie de acces total pentru observatorii internationali care sa poata monitoriza si sa se asigure ca acordul de incetare a focului este implementat si mai avem nevoie de retragerea armamentului greu de pe linia frontului. Iar NATO si aliatii sustin implementarea acordurilor de la Minsk si in mod special aliatii nostri Germania si Franta, care au roluri cheie in aceste eforturi”, a subliniat inaltul oficial al Aliantei.
Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.