Marea Britanie se confrunta in prezent cu o amenintare terorista fara precedent, a declarat noul director al serviciilor de informatii MI6, Alex Younger, precizand ca autoritatile au dejucat 12 comploturi teroriste din iunie 2013 pana in prezent, relateaza BBC News.

Potrivit lui, multe amenintari provin din zone de conflict din Orientul Mijlociu, in special din Irak si Siria.

In primul sau discurs public dupa ce a preluat conducerea MI6, el a mai spus ca alianta Rusiei cu presedintele Bashar al-Assad in Siria risca sa indeparteze oamenii care ar trebui recrutati pentru infrangerea extremistilor.

Nu putem fi la adapost de amenintarile care emana din aceasta zona, daca nu se incheie razboiul civil”, a explicat el.

De asemenea, Younger a avertizat ca gruparea terorista Statul Islamic a exploatat situatia din Siria pentru a-si consolida puterea in regiune si a-si intensifica razboiul impotriva Occidentului.

El a adaugat ca ISIS are „o structura de planificare a atacurilor externe foarte bine organizata”. Membrii acestei structuri planifica atacuri vizand Marea Britanie si aliatii sai „fara a fi nevoiti sa plece din Siria”, a precizat el.

Potrivit lui Younger, si „razboiul hibrid”, care include atacuri informatice si subminarea democratiei, devine un „fenomen tot mai periculos”.

“Riscurile sunt profunde si reprezinta o amenintare fundamentala la adresa suveranitatii noastre. Ar trebui sa fie o sursa de ingrijorare pentru toti cei care impartasesc valorile democratice”, a subliniat el.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.