Cel mai lung tunel feroviar din lume va fi deschis duminica, pe 11 decembrie, in Elvetia, informeaza AFP. Tunelul cu o lungime de 57 km strapunge masivul Gotthard este si cel mai adanc din lume, in unele locuri fiind la 2,3 km de suprafata.

Proiectul inovator le va permite calatorilor sa traverseze Alpii, cu trenuri de mare viteza, in 17 minute.

Tunelul are doua linii, si va facilita deplasarea intre nordul si sudul tarii, diminuand durata calatoriilor intre tarile invecinate.

Elvetia detine cea mai densa retea de transport public din lume. Inaugurarea tunelului a avut loc in iunie 2016, iar realizarea proiectului a durat 17 ani, scrie HotNews.

La tunel s-au folosit patru milioane de metri cubi de beton si au fost excavate 28 de milioane de tone de roca. Au fost folosite patru masini uriase de forat.

Trenurile de pasageri pot rula cu maxim 250 km/h prin tunel, iar cele de marfa, cu cel mult 160 km/h. Timpii de calatorie intre Zurich si Lugano vor scadea cu 45 minute, iar intre Berlin si Milano, cu aproape doua ore. Tunelul va deveni parte esentiala a coridorului feroviar de transport ce leaga porturile Genova si Rotterdam.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.