Presedintele american Barack Obama a avertizat marti ca Statele Unite nu vor putea elimina terorismul numai cu forta militara, intr-un discurs in care a aparat realizarile administratiei sale in privinta apararii si securitatii nationale, relateaza Reuters.

In ultimul sau discurs major privind contraterorismul, Obama a explicat ca administratia sa a reusit sa faca din al-Qaida “o umbra a ceea ce a fost” si a pus Statul Islamic in dificultate, dar a avertizat ca terorismul va ramane o amenintare pentru Statele Unite mult timp de acum incolo.

“In loc sa oferim promisiuni false ca putem elimina terorismul prin aruncarea mai multor bombe sau desfasurarea de tot mai multe trupe sau prin izolarea cu un gard de restul lumii, am analizat indelung amenintarea terorista si trebuie sa urmarim o strategie inteligenta, care poate fi sustinuta”,
a spus Obama intr-un discurs rostit la baza aeriana MacDill din Tampa, Florida.

Importanta respectarii legilor si valorilor americane

Insa, in cursul discursului, liderul SUA a vorbit despre importanta respectarii legilor si valorilor americane si impotriva reintroducerii tehnicilor dure de interogare, precum simularea inecului, sau impunerii unui test de religie privind migrantii – doua propuneri pe care Trump le-a sustinut in trecut.

“Intregul obiectiv al acestor teroristi este sa ne sperie sa schimbam cine suntem si democratia noastra”, a explicat presedintele. “Putem sa ii prindem pe acesti teroristi si sa respectam cine suntem”
, a adaugat el, potrivit AP.

El a apreciat ca abordarea administratiei sale de a le oferi sustinere partenerilor locali, fara a se implica in invazii terestre de amploare, a fost eficienta si a permis progresele facute in lupta de a elibera Mosulul de organizatia terorista Statul Islamic.

De asemenea, Obama a laudat rezultatele obtinute prin folosirea atacurilor cu drone sau a echipelor de comando, in locul unor operatiuni militare clasice, similare celor lansate in Irak si Afganistan de predecesorul sau, scrie News.ro.

Experti: Ascensiunea ISIS, exemplu ca Obama este prea lent in a raspunde la o amenintare noua

Desi SUA au reusit sa ucida mai multi lideri militanti, “mostenirea (lui Obama –n.r.) a fost patata prin modul in care grupari militante s-au regenerat si s-au consolidat in ultima parte a presedintiei sale”, a explicat Robin Simcox, expert la Heritage Foundation.
Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Dupa ce el a fost investit in functie, in ianuarie 2009, a semnat un ordin executiv prin care a interzis simularea inecului si alte tehnici dure de interogare. Astfel de ordine executive pot fi anulate de succesorii sai.

Multi congresmeni si militanti pentru drepturile omului au denuntat simularea inotului drept tortura, insa Trump a promis folosirea unor metode si mai dure pentru a obtine informatii de la suspectii de terorism.

Obama preda puterea

Obama ii va preda puterea, pe 20 ianuarie, republicanul Donald Trump, care a criticat in termeni duri abordarea actualei administratii in lupta impotriva terorismului. Trump i-a numit pe Obama pe candidata democrata la Casa Alba, Hillary Clinton, “cofondatorii” organizatiei teroriste Statul Islamic si i-a acuzat pentru dezvoltarea initiala a gruparii militante.
Citeste si:
O pensionară din Brăila sună cel puțin o dată pe oră la 112
O pensionară din Brăila sună...

Casa Alba a precizat ca discursul lui Obama privind securitatea nationala era planificat cu mult inainte de alegerile din 8 noiembrie si nu a vizat neaparat viitoarea administratie Trump.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.