Continua sa curga reactii iritate de la Budapesta, dupa controversa creata de Ziua Nationala a Romaniei. Dupa ce ministrul de Externe le-a interzis diplomatilor maghiari sa participe la festivitatile organizate de 1 decembrie, reactii au venit si de la alti oficiali. Un vicepremier de la Budapesta, de exemplu, a spus raspicat ca Ungaria ar fi trebuit sa dea cu pumnul in masa mult mai devreme in relatia cu Romania.

Daca e sa ne punem intrebarea daca diplomatia ungara are vreo responsabilitate in deteriorarea relatiilor romano-ungare, trebuie sa spun cu constiinta curata ca nu are. Intodeauna am fost ingaduitori cu romanii si niciodata nu am exacerbat lucrurile. Dar acum am ajuns sa fim pusi la zid.

Eu cred ca daca ar fi sa reprosam ceva diplomatiei ungare din orice punct de vedere, atunci ar fi ca nu am dat cu pumnul in masa mai devreme”, a spus Zsolt Semjen, vicepremier ungar citat de Digi24.

„Prin proceduri mascate in justitie, au loc acte explicit antimaghiare, liderii maghiarilor sunt supusi atacurilor, persoane care se bucura de respect in comunitatea respectiva si care sunt urmati de maghiarii locali”, a adaugat el.

Consideram ca relatiile romano-ungare au evoluat foarte nefavorabil in ultima perioada, putem numi proaste aceste relatii. Practic, din 2012 nici conditiile dialogului la cel mai inalt nivel nu au fost asigurate. Este nevoie neaparat de schimbare in aceasta situatie”, a spus, la randul sau, Zsolt Nemeth, seful comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.