Reprezentantii Partidului Libertatii (FPO) si-au recunoscut duminica dupa-amiaza infrangerea in alegerile prezidentiale austriece, dupa ce primele exit-poll-uri au indicat un avans considerabil de 7,2% pentru independentul Alexander Van der Bellen. Candidatul independent a castigat la limita si primul scutin prezidential, anulat de catre magistratii supremi, transmite AFP.

Potrivit primelor exit-poll-uri, independentul a obtinut 53,6% din voturi, in vreme ce prezidentiabilul extremei-drepte nu a reusit sa stranga decat 46,4% din sufragii. Diferenta dintre cei doi candidati austrieci este mult mai mare decat in primul scrutin prezidential din luna mai.

Insa, rezultatele oficiale ale acestui scrutin maraton sunt asteptate pentru luni, desi extremistii si-au recunoscut infrangerea la doar cateva minute dupa inchiderea urnelor.

”As vrea sa profit de aceasta oportunitate pentru a-l felicita pe Alexander Van der Bellen”, a declarat seful campaniei FPO, Herbert Kickl.

Un asemenea avans este zdrobitor pentru Norbert Hofer, care a pierdut la o limita de doar 0,7% primele alegeri prezidentiale in fata independentului Alexander Van der Bellen.

Primele exit-poll-uri au o marja de eroare de 1,2%, scrie News.ro.

Independentul Alexander Van der Bellen (72 de ani) a vorbit adeseori despre Brexit in timpul campaniei prezidentiale, sustinand ca extremistul Hofer vrea sa organizeze un ”Oexit”, care ar ameninta locurile de munca ale muncitorilor din Austria. Tara alpina este puternic dependenta de schimburile comerciale din interiorul UE.

Insa, Norbert Hofer si-a retras declaratiile cu privire la organizarea unui referendum si a precizat ca Austria ar putea sa paraseasca blocul comunitar doar in cazul aderarii Turciei la UE. De asemenea, candidatul extremei-dreapta s-a aratat impotriva concentrarii de putere in mainile Bruxelles-ului si a cerut mai multa putere de decizie pentru executivele nationale din cadrul UE.

Presedintele austriac are in mod traditional un rol simbolic. Insa, candidatul extremei-dreapta a declarat ca vrea sa fie un asa-numit presedinte jucator, amenintand ca va demite actualul executiv si va creste taxele.

Citeste si:
Lady Gaga s-a bucurat până la lacrimi după victoria lui Joe Biden!
Lady Gaga s-a bucurat până la...

Curtea Suprema a decis la inceputul lunii iulie sa anuleze rezultatele alegerilor prezidentiale, care l-au declarat castigator pe independetul Alexander Van der Bellen, in urma unui proces initiat de extremistii de la Partidul Libertatii. Magistratii au descoperit mai multe nereguli tehnice in desfasurarea procesului electoral, care nu indicau spre comiterea unei fraude de proportii.

Cancelarul Christian Kern a decis ca alegerile prezidentiale sa fie reluate la inceputul lunii octombrie. Insa, scrutinul prezidential a fost amanat din nou, dupa ce autoritatile electorale au descoperit ca adezivul de pe buletinele destinate votului prin corespondenta nu se lipea, iar votul putea sa fie prin urmare fraudat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.