Presedintele Raul Castro a promis sambata noaptea, in fata a zeci de mii de cubanezi adunati in piata Revolutiei din Santiago de Cuba la un eveniment de comemorare a liderului revolutionar Fidel Castro, ca va apara principiile socialiste ale Revolutiei Cubaneze din 1959, transmite AFP.

Zeci de mii de cubanezi au fluturat drapele si au recitat jurumantul presedintelui in piata Revolutiei din Santiago de Cuba, unde a poposit pentru cateva ore si cortegiul funerar care a adus cenusa liderului revolutionar Fidel Castro.

”El ne-a demostrat ca noi vom putea, ca noi putem, ca noi vom depasi orice obstacol, orice amenintare si turbulenta in calea ridicarii socialismului in Cuba. In fata ramasitelor lui Fidel... noi juram ca vom apara patria si socialismul. Fidel! FIdel! Pana la victorie, intotdeauna!”, a spus presedintele Raul Castro, care a preluat puterea in urma cu un deceniu de la fratele sau, din cauza problemelor de sanatate ale lui Fidel Castro.

La ultima ceremonie organizata in onoarea liderului revolutionar au participat cativa lideri latino-americani din Venezuela, Bolivia si Nicaragua, precum si fotbalistul argentinian Diego Maradona.

La finalul celor noua zile de doliu national, cenusa liderului revolutionar va fi ingropata intr-o ceremonie simpla si privata la cimitirul Santa Ifigenia din Santiago de Cuba, in apropierea monumentului eroului independentei Jose Marti.

Insa, Fidel Castro a cerut inainte de moarte ca niciun monument sau statuie sa nu fie ridicata in onoarea sa. De asemenea, presedintele cubanez a precizat ca nicio strada sau cladire nu ii va purta numele liderului revolutionar, pentru a respecta dorinta exprimata de Fidel Castro.

”Liderul revolutionar a respins orice manifestatie a cultului personalitatii”, a declarat Raul Castro.

De asemenea, o legislatie speciala va fi adoptata pentru a respecta ultima dorinta a liderului revolutionar, scrie News.ro.

Fidel Castro a fost o figura omniprezenta in viata cubanezilor in ultima jumatate de veac, dar s-a opus intotdeauna ridicarii unor statui sau monumente dupa asemanarea sa.

Citeste si:
10 curiozitati despre controversatul dictator Fidel Castro
10 curiozitati despre...

Moartea lui Fidel Castro a lansat o dezbatere aprinsa legata de mostenirea acestuia si de directia pe care o va lua natiunea insulara, dupa disparitia liderului revolutionar omniprezent in ultima jumatate de veac.

Sustinatorii l-au laudat pe liderul revolutionar pentru raspandirea unui sistem sanitar si de invatamant gratuit pe intreaga insula, care se confrunta inainte cu o rata ridicata a analfabetismului. Intre timp, opozantii l-au catalogat drept un dictator brutal, care i-a redus la tacere pe disidenti si a distrus complet economia prin etatizare.

Dupa ingroparea cenusii liderului revolutionar, totii ochii se vor indrepta spre Raul Castro.

Desi a promis ca va apara principiile revolutiei socialiste, presedintele a implementat deja o agenda de reforme economice moderne si a declarat ca se va retrage de la putere in 2018. De asemenea, acesta a reluat relatiile diplomatice cu Statele Unite.

Citeste si:
Papa, indurerat, se roaga pentru odihna lui Fidel Castro
Papa, indurerat, se roaga...

”Raul ar putea sa se simta liber sa implementeze toate reformele economice initiate in ultimul deceniu, tocmai pentru ca nu va mai fi permanent in umbra fratelui sau mai mare”, a declarat directorul Institutului de Cercetare Cubaneza de la Universitatea Internationala Florida, Jorge Duany.

Localitatea Santiago de Cuba a pastrat un loc special in inima liderului cubanez, care si-a pornit aici revolutia ce a pus capat dictaturii lui Fulgencio Batista.

Fratii Castro au lansat la 26 iulie 1956 un atac esuat asupra bazei militare din Moncada, situata la circa 900 de kilometri est de Havana.

In vreme ce rebelii au fost trimisi in spatele gratiilor, Castro a devenit un tanar faimos printre cubanezii nemultumiti de dictatura lui Fulgencio Batista, care era sponsorizata de catre Statele Unite.

Ulterior, Fidel Castro a plecat in exil spre Mexic.

Citeste si:
Vladimir Putin, dupa moartea lui Fidel Castro: "Un prieten adevarat"
Vladimir Putin, dupa moartea...

”Condamnati-ma, nu conteza. Istoria ma va absolvi!”, sunt cuvintele celebre rostite in timpului procesului de Fidel Castro.

La trei ani dupa esecul de la Moncada, fratii Castro s-au intors in Cuba la bordul unei nave numite ”Bunica”.

Vineri, cubanezii au marcat sase decenii de la momentul cand ”Bunica” a debarcat pe o plaja din sud-estul Cubei.

Rebelii au fugit in muntii Sierra Maestra, de unde au lansat un razboi de gherila, care a dus eventual la prabusirea dictaturii lui Fulgencio Batista.

In urma victoriei, liderul revolutionar a sarbatorit facand un tur al insulei din Santiago de Cuba si pana la Havana. Saptamana aceasta, asa-numita ”caravana a libertatii” a facut drumul invers, pentru a-l inmormanta pe Fidel Castro in leaganul Revolutiei.

In vreme ce sute de mii de oameni s-au adunat la marginea drumului pentru a-si lua la revedere de la liderul revolutionar, executivul le-a cerut cubanezilor sa semneze un angajament de aparare a Revolutiei Cubaneze a lui Fidel Castro.

Citeste si:
Fidel Castro - salvatorul si dictatorul Cubei. Ce a spus in ultimul...
Fidel Castro - salvatorul si...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.