Vladimir Putin a adoptat un ton neobisnuit de conciliant in discursul sau anual despre starea natiunii, joi, in care a anuntat ca Moscova vrea sa se inteleaga cu viitoarea administratie a Statelor Unite si cauta sa-si faca prieteni, nu inamici, relateaza Reuters.

Liderul de la Kremlin, care si-a folosit discursurile anterioare pentru a critica extrem de dur Occidentul, dar mai ales Statele Unite, si-a tinut in frau de aceasta data criticile si s-a concentrat in cea mai mare parte a alocutiunii asupra problemelor sociale si economice interne, scrie News.ro.

"Noi nu vrem confruntarea cu nimeni. Nu avem nevoie de ea. Nu cautam si nu am cautat vreodata inamici. Avem nevoie de prieteni", a spus Putin elitei politice, adunate intr-una dintre cele mai grandioase sali de la Kremlin.

In timpul discursului, unii dintre participanti se pare ca au atipit, potrivit unor imagini transmise in direct de televiziunea publica. "Suntem pregatiti sa cooperam cu noua administratie americana. Avem o responsabilitate comuna in asigurarea securitatii internationale", a subliniat el.

Insa orice cooperarea intre Statele Unite si Rusia trebuie sa fie reciproc avantajoasa si echitabila, a adaugat seful statului rus.

Putin si-a exprimat speranta, anterior, ca presedintele-ales american Donald Trump sa ajute la restabilirea relatiilor ruso-americane, iar potrivit unor analisti este putin probabil sa reia retorica antioccidentala inainte de investirea lui Trump in ianuarie.

Liderul rus si-a exprimat de asemenea speranta sa gaseasca un teren de intelegere cu Washingtonul, mai ales in lupta impotriva terorismului. El s-a referit astfel la Siria, unde Moscova il sustine pe presedintele Bashar al-Assad, in timp ce administratia americana ii sustine pe rebelii care lupta impotriva lui al-Assad.

Rusia spera ca Trump sa dea Moscovei mana libera si sa coopereze militar in lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Tonul lui Putin poate ca a fost mai domol ca alta data, insa el a spus clar ca Rusia va continua sa-si sustina cu putere interesele. El a deplans ceea ce a numit "mituri" despre agresiunea rusa si amestecul rus in alegerile altor tari, Putin precizand ca Moscova vrea sa-si decida independent soarta.

"Ne vom construi viitorul fara sfaturi de la altcineva", a declarat liderul de la Kremlin.

Principala tinta a discursului lui Putin pare ca a fost poporul rus.

Mesajul pe care l-a transmis este ca cea mai dificila perioada a crizei conomice a trecut si ca a venit vremea unei concentrari asupra imbunatatirii nivelului de trai prin investitii mai puternice in educatie si sanatate.

Viitoarele alegeri prezidentiale sunt prevazute in 2018, insa presedintele nu a spus daca va candida pentru un nou mandat. Asteptarile sunt ca Vladimir Putin va candida pentru un nou mandat.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.