Presedintele-ales american Donald Trump a declarat duminica faptul ca a castigat, pe 8 noiembrie, nu doar majoritatea marilor electori, ci si sufragiul popular, impotriva rivalei sale democrate Hillary Clinton, si a evocat "milioane de voturi ilegale", relateaza AFP.

O polemica s-a extins in weekendul lung de Thanksgiving, dupa ce fosta candidata ecologista la Casa Alba Jill Stein a decis sa ceara renumararea voturilor in statele Wisconsin, Pennsylvania si Michigan.

Acestea sunt state-cheie care au basculat in favoarea lui Trump.

Tabara lui Clinton a anuntat ca va participa la renumarare in Wisconsin.

"In afara de o victorie zdrobitoare in Colegiul Electoral, am carstigat votul popular, daca deduceti milioanele de oameni care au votat ilegal", a acuzat, intr-un tweet plin de furie, viitorul al 45-lea presedinte al Statelor Unite, care se va instala pe 20 ianuarie la Casa Alba.

Potrivit sistemului scrutinului universal indirect, Donald Trump a invins-o in alegerile prezidentiale cu 290 de mari electori la 232 pe Clinton, dintr-un total de 538 de electori in cele 50 de state americane si in capitala Washington. Cei 16 mari electori din Michigan care urmeaza sa-i revina lui Trump, nu au fost atribuiti inca in mod oficial.

In schimb, in ceea ce priveste sufragiul popular, democrata Clinton a primit cu doua milioane de voturi mai mult decat republicanul Trump.

In cele trei state disputate, presedintele-ales a obtinut victorii cu 100.000 de voturi in plus - aproximativ 20.000 in Wisconsin, 70.000 in Pennsylvania si 10.000 in Michigan.

Anterior, duminica, Trump si consilierii sai i-au reprosat aprins echipei lui Clinton faptul ca vrea sa participe la renumararea voturilor in Wisconsin, scrie News.ro.

Pe Twitter, miliardarul i-a amintit rivalei sale infrante declaratiile prin care ea l-a indemnat, pe cand era candidata, sa respecte rezultatul in cazul in care ea ar fi invins.

"Atat de mult timp si atatia bani vor fi cheltuiti - pentru acelasi rezultat!", a scris omul de afaceri.

"Poporul s-a exprimat, iar aceste alegeri s-au incheiat", a lansat el sambata, catalogand drept "ridicola" initiativa ecologistei Jill Stein, care a colecta cateva milioane de dolari cu scopul de a-si finanta solicitarea.

Atunci cand a anuntat ca vrea sa participe la initiativa lui Stein, tabara Clinton a precizat ca nu a constatat nereguli in Wisconsin.

Insa o consiliera a lui Donald Trump, Kellyanne Conway, a denuntat o "renumarare deconcertanta" si i-a indemnat pe democrati sa nu fie niste "rai perdanti".
Citeste si:
Cătălin Drulă este noul președinte al USR
Cătălin Drulă este noul...

Conway a declarat pentru NBC ca presedintele-ales si predecesorul sau Barack Obama au discutat sambata la telefon timp de 45 de minute.

"Vreau sa va spun, din partea presedintelui-ales Trump, ca ii place mult sa vorbeasca cu presedintele Barack Obama, sa evoce chestiuni grave cu care se confrunta aceasta tara si lumea", a spus ea.

"Ei se inteleg bine. Sunt in dezacord asupra multor puncte, iar acest lucru nu se va schimba. Insa ei se respecta si respecta procesul si tranzitia lina a puterii", a adaugat Conway.

Donald Trump si-a petrecut weekendul prelungit de Thanksgiving la luxosul sau teren de golf din Florida, unde a lucrat la elaborarea Guvernului.

Insa alegerea strategica a sefului sau al diplomatiei ramane in suspans.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.