Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat, vineri, Uniunea Europeana ca, in cazul in care aceasta continua sa-i ameninte tara, el va deschide frontiera si va lasa sute de mii de migranti sa plece in statele membre UE.

Erdogan a reactionat astfel cu furie, intr-un discurs, fata de adoptarea joi de catre Parlamentul European (PE) a unei rezolutii cu caracter neconstrangator prin care Legislativul cere ca blocul european sa blocheze negocierile de aderare a Turciei la UE, din cauza masurilor de reprimare dure pe care Ankara le-a luat dupa tentativa de locitura de stat din iulie, scrie News.ro.

"Noi suntem cei care hranim trei pana la 3,5 milioane de refugiati in aceasta tara. Voi v-ati tradat promisiunile. Atunci cand 50.000 de migranti s-au adunat la postul de frontiera Kapikule (la frontiera turco-bulgara) ati strigat dupa ajutor. Ati inceput sa va intrebati «Ce vom face daca Turcia isi deschide frontierele?» Ascultati-ma bine. Daca mergeti mai departe, aceste frontiere se vor deschide. Bagati-va bine in cap asta", a transmis Erdogan UE, citat de AP.

UE a incheiat cu Turcia, in martie, un acord in vederea trimiterii inapoi pe teritoriul turc a migrantilor, in schimbul unui pachet care include ajutoare pentru refugiati si o accelerare a negocierilor sale de aderare.

"Nici eu si nici poporul meu nu vom fi amenintati de aceste amenintari goale. Nu va conta daca voi toti aprobati rezolutia (PE)", a declarat liderul la un congres, la Istanbul, citat de Reuters.

Relatiile dintre Turcia si UE, tot mai tensionate

Rezolutia PE a fost adoptata intr-un context de tensiuni puternice intre Turcia si UE, ale caror relatii, deja dificile, s-au degradat dupa puciul esuat, urmat de epurari de o amploare fara precedent si care vizeaza opozanti politici ai regimului, pe kurzi si presa critica.

Un semn al tensiunilor dintre Ankara si UE este faptul ca Erdogan a evocat recent optiunea unui referendum cu privire la continuarea sau nu a procesului de aderare la UE si o posibila apropiere de Organizatia Cooperarii de la Shanghai (OCS), infiintata de China si Rusia.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Peste 1,3 milioane de persoane au sosit anul trecut in Europa, ceea ce a declansat dispute dure intre statele membre UE pe tema gestionarii acestei crize a migratiei. Acordul cu Turcia, criticat de organizatiile pentru drepturile omului, a redus masiv afluxul prin Turcia.

Insa este putin probabil ca guvernele europene sa ia act de rezolutia PE. Austria a condus ofensiva in vederea opririi negocierilor de aderare ale Turciei la UE, insa Germania, Franta si alte state europene sustin deocamdata acest proces, de teama ca o renuntare risca sa pericliteze colaborarea cu Erdogan pe tema migratiei.

Erdogan a mai declarat ca o propunere controversata a partidului sau, care le oferea posibilitatea barbatilor acuzati de abuzuri sexuale sa evite sa fie condamnati si care a fost retrasa saptamana aceasta, nu a fost pregatita cu atentie. El a spus ca crede ca subiectul va fi readus in Parlament, cu un consens mai larg.

Citeste si:
Finlanda şi Suedia semnează protocoalele de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia semnează...

Aceasta propunere ar fi permis amanarea condamnarii pe termen nedeteminat in cazuri de abuzuri sexuale comise "fara forta, amenintare ori inselaciune" inainte de 16 noiembrie 2016, daca autorul se casatorea cu victima.

Guvernul a subliniat ca proiectul viza sa remedieze situatia unor barbati trimisi in inchisoare dupa ce s-au casatorit cu fete minore, in cadrul unor ceremonii religioase, cu acordul familiei. Propunerea a fost respinsa drept o "amnistie pentru viol".


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.