Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a comparat luni seara actiunile militare israeliene din Fasia Gaza cu metodele utilizate in al doilea razboi mondial de liderul nazist Adolf Hitler. Declaratia controversata a presedintelui turc are loc imediat dupa ce executivul de la Ankara a reluat relatiile bilaterale, dupa o disputa de sase ani, cu Tel Aviv-ul, transmite DPA.

”Nu sunt de acord cu ce a facut Hitler, dar nu sunt de acord nici cu ceea ce au facut israelienii in Fasia Gaza. Nu exista niciun termen de comparatie pentru a determina care eveniment a fost mai barbar”, a declarat liderul Recep Tayyip Erdogan intr-un interviu rar pentru un post de televiziune din Israel.

Aceste comentarii evoca declaratiilefacute in urma cu doi ani, atunci cand presedintele turc i-a acuzat pe israelieni de genocid in timpul unei ofensive militare violente in Fasia Gaza. Erdogan a sustinut ca actiunile militare israeliene din teritoriile palestiniene sunt mult mai barbare decat regimul nazist.

In aceasta luna, israelienii si turci au decis sa trimita ambasadori in cealalta tara, pentru prima data din 2010.

De asemenea, zece cetateni turci si-au pierdut viata in acest an, dupa ce o nava israeliana a atacat o flotila umanitara din largul coastei Fasiei Gaza.

Erdogan este in continuare furios cu privire la actiunile armatei israeliene asupra flotilei umanitare. Presedintele turc i-a acuzat pe diplomatii israelieni ca mint atunci cand insista ca interventia soldatilor a avut ca scop evitarea unui varsari de sange pe nava Mavi Marmara.

Acesta este primul interviu din ultimii doi ani pe care liderul turc il da pentru o institutie de presa israeliana, dupa ce cele doua natiuni au reluat relatiile diplomatice in timpul verii.

Israelul a acceptat sa plateasca 20 de milioane de dolari in compensatii financiare pentru rudele celor zece turci decedati in atacul asupra flotilei umanitare Mavi Marmara. De asemenea, liderii israelieni si-au prezentat scuzele pentru incident si au promis sa vor permite turcilor sa livreze ajutoare umanitare in Fasia Gaza

Totusi, Ankara a solicitat israelienilor sa ridice blocada navala asupra exclavei palestiniene, scrie News.ro.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Executivul Erdogan continua sa mentina relatii apropiate cu gruparea Hamas - miscarea militanta islamista care conduce Fasia Gaza.

Presedintele turc a recunoscut ca a avut contact personal cu gruparea catalogata drept terorista de multe state occidentale, dar si de Israel.

De asemenea, liderul turc a sustinut ca nu va exista nicio pace intre israelieni si palestinieni fara miscarea islamista.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.