Cancelarul german Angela Merkel a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, ca va candida pentru al patrulea sau mandat, la alegerile legislative de anul viitor, relateaza DPA.

“Sincer, m-am gandit la aceasta decizie in continuu (…), dar sunt pregatita sa candidez din nou”, a spus ea.

Cancelarul a subliniat, inca, ca aceasta candidatura trebuie aprobata de CDU la consiliul din decembrie.

In pofida nemultumirii electoratului fata de politica sa deschisa fata de migranti, lidera conservatoare este considerata o forta de stabilizare in Europa, pe fondul incertitudinii provocate de Brexit si de victoria lui Donald Trump in alegerile din Statele Unite.

“Angela Merkel este un simbol al stabilitatii, increderii”, a spus unul dintre politicienii de rang inalt din CDU, Julia Kloeckner.

“Cu modul sau direct si calm, ne-a condus in siguranta prin crize financiare si economice”, a adaugat ea.

Circa 55% dintre germani vor ca Merkel, al optulea cancelar al Germaniei dupa Al Doilea Razboi Mondial, sa aiba un al patrulea mandat, in timp ce 39% sunt impotriva, arata un sondaj Emnid publicat duminica.

In varsta de 62 de ani, ea a ghidat Europa in timpul crizei din Zona euro, dar si in fata celui mai mare aflux de migranti de pe continent dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Ea si-a castigat respectul pe plan international prin eforturile sale de a rezolva criza ucraineana, iar presedintele american Barack Obama a descris-o saptamana aceasta drept un aliat “extraordinar”.

Dupa victoria lui Trump in SUA si pe fondul ascensiunii partidelor de dreapta in Europa, unii analisti o considera pe Merkel un bastion al valorilor liberale occidentale, scrie News.ro.

Insa, decizia sa de anul trecut de a deschide granitele Germaniei pentru aproximativ 900.000 de migranti, majoritatea din zonele de conflict din Orientul Mijlociu, i-a infuriat pe multi alegatori.

Partidul sau a avut rezultate slabe la alegerile regionale din ultimul an, in timp ce formatiunea antiimigranti Alternativa pentru Germania (AfD) a a urcat in preferintele electoratului.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

In septembrie, dupa o infrangere grea suferita de CDU la Berlin, Merkel, umila, a uimit tara spunand ca isi doreste sa poata da timpul inapoi in privinta crizei migrantilor. Ea s-a abtinut, insa, de la a spune ca politica sa a fost o greseala.

Merkel, care a crescut in Germania de Est, comunista, este un fizician care a intrat in politica dupa caderea Zidului Berlinului, in 1989. Ea este un negociator talentat, dar poate fi si foarte dura.

Femeie protestanta intr-un partid dominat de barbati catolici, cel putin cand a devenit liderul CDU, in 2000, Merkel nu si-a construit niciodata o baza de putere regionala, dar, de-a lungul anilor, si-a eliminat rivalii si nu are nici un succesor evident.

Germania nu are o limita maxima de mandate pentru un cancelar. Daca va obtine inca un mandat la conducerea Guvernului, ea ar putea deveni liderul german cu cel mai lung mandat. Recordul este detinut in prezent de Helmut Kohl si este de 16 ani.

Citeste si:
Scholz se declară neimpresionat de avertismentele lui Putin
Cancelarul german Olaf Scholz...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.