Sefii Pentagonului si comunitatii americane de informatii i-au recomandat presedintelui american Barack Obama sa il demita din functie pe directorul Agentiei Nationale de Securitate (NSA), Amiralul Michael Rogers, au anuntat surse apropiate discutiilor, citate de Reuters.

Recomandarea formulata de secretarul Apararii, Ash Carter, si de coordonatorul serviciilor de informatii, James Clapper, a fost transmisa Casei Albe luna trecuta.

Obama l-a ales pe Rogers sa preia conducerea NSA in 2014, dupa scandalul provocat de dezvalurile facute de fostul spion Edward Snowden.

Au existat, insa, si alte probleme de securitate, au spus sursele, inclusiv una care a dus la arestarea contractorului NSA Harold Martin, anul acesta.

Rogers este unul dintre cei luati in calcul de Donald Trump pentru a deveni noul coordonator al serviciilor de informatii.

Potrivit Washington Post, decizia lui Rogers de a merge la New York pentru a se intalni joi cu Trump, fara a-si notifica superiorii, a provocat consternare la nivelurile inalte ale administratiei, insa recomandarile de inlocuire a sa din functie sunt dinainte de acest gest.

Rogers este seful Agentiei Nationale de Securitate si Comandamentului Militar Informatic. Carter a fost dezamagit si de performanta Comandamentului Informatic in razboiul impotriva Statului Islamic, potrivit altei surse.

Casa Alba, Pentagonul, NSA si biroul Directorului pentru Serviciile Nationale de Informatii au refuzat sa comenteze. Un purtator de cuvant al campaniei lui Trump a refuzat, de asemenea, sa comenteze, scrie News.ro.

Presedintele Comisiei pentru Informatii a Camerei Reprezentantilor, Devin Nunes, a anuntat sambata ca le-a scris lui Carter si lui Clapper, pentru a-i invita la o discutie in comisie.

Administratia Obama vrea sa desparta conducerea NSA de cea a Comandamentului Informatic, afirmand ca cele doua sarcini sunt prea mult pentru o singura persoana.

Insa unii membri ai Congresului, in frunte cu senatorul republican John McCain, presedintele Comisiei pentru Servicii Armate, se opun planului, deoarece Comandamentul Informatic are nevoie de acces la resursele NSA pentru a-si face treaba eficient.

Citeste si:
Documente secrete de la Pentagon: armata Ucrainei, fără muniție...
Documente secrete de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.