Ambasadorul So Se Pyong a declarat joi dupa-amiaza la Natiunile Unite ca exista oportunitatea normalizarii relatiilor dintre Phenian si Washington in timpul administratiei prezidentiale a republicanului Donald Trump, daca acesta decide in favoarea retragerii trupelor americane de pe teritoriul sud-coreean si asigura semnarea unui tratat de pace, care sa puna capat razboiului din peninsula, transmite Reuters.

Insa, diplomatul nord-coreean a precizat ca pentru moment dictatura isi va continua politica de ”dezvoltare simultana” a programului nuclear si a economiei.

”Vom continua”, a declarat ambasadorul nord-coreean de pe langa Natiunile Unite.

Declaratiile diplomatului au loc in contextul lansarii unor discutii informale intre oficialii nord-coreeni si academicienii americani de la Geneva.

”Delegatia nord-coreeana este aici. Dar pentru moment exploram un drum alternativ”, a precizat So Se Pyong.

Aceasta delegatie de oficiali nord-coreeni este condusa de fostul negociator implicat in discutiile internationale privind programul nuclear dezvoltat de Phenian, Choe Son Hui.

Regimul nord-coreean a lansat numeroase teste nuclearea sau cu rachete balistice de la inceputul acestui an, in ciuda rezolutiei si a sanctiunilor impuse de Consiliul de Securitate al ONU.

Anterior, Donald Trump a declarat in luna mai ca este dornic sa lanseze noi discutii cu liderul Kim Jong-un, pentru a pune capat programului nuclear dezvoltat de Phenian, scrie News.ro.

Insa, diplomatii nord-coreeni s-au aratat ceva mai rezervati, precizand ca decizia este a ”liderului suprem”.

”Daca Donald Trump va renunta intr-adevar la politcia ostila fata de Coreea de Nord, in special prin retragerea echipamentului militar din Coreea de Sud si prin realizarea unui tratat de pace, atunci cred ca exista o oportunitate pentru a discuta relatiile noastre asa cum am facut in anii '90”, a precizat So Se Pyong.

In acest moment sunt stationati 28.500 de militari americani pe teritoriul sud-coreean pentru a contribui la apararea tarii aliate in cazul unui atac nuclear lansat de Phenian.

Administratia Obama a ales sa nu se implice in discutii cu liderii nord-coreeni, ceea ce a permis dezvoltarea programului nuclear, potrivit ambasadorului nord-coreean de la Geneva.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.