Colegiul Electoral este un sistem depasit si antidemocratic care nu reflecta societatea moderna, sunt de parere Democratii, care vor sa il desfiinteze.
O senatoare democrata a depus, marti, un proiect de lege pentru eliminarea Colegiului Electoral prevazut in Constitutia SUA in contextul in care desi Hillary Clinton a obtinut mai multe voturi din partea americanilor, Donald Trump a fost ales presedinte pe baza voturilor exprimate de electori, relateaza News.ro.

Acesta este singurul mandat din tara in care poti obtine mai multe voturi si pierde, cu toate acestea, presedintia. Colegiul Electoral este un sistem depasit si antidemocratic care nu ne reflecta societatea moderna. El trebuie sa fie schimbat imediat. Toti americanii trebuie sa aiba garantia ca voturile lor conteaza", a declarat Barbara Boxer, o senatoare din California.

De fapt, americanii au ales pe 8 noiembrie, stat cu stat, 538 de mari electori. In 48 dintre cele 50 de state americane, este suficient ca un candidat sa obtina cu un singur vot mai mult decat adversarul sau pentru a primi toti marii electori aflati in joc in statul respectiv, ceea ce distruge proportionalitatea rezultatelor.

Prin acest joc de puzzle, Donald Trump a obtinut cel putin 290 de mari electori, in timp ce Hillary Clinton a obtinut 232.

Insa democrata a obtinut, in total, cu aproape un milion de sufragii mai mult decat republicanul, deoarece, spre exemplu, in California, scorul mare de la urne - 61% din voturile exprimate - nu i-au adus niciun alt mare elector in plus decat daca ar fi obtinut 51% din voturi.

In 2000, democratul Al Gore a castigat la randul sau votul popular, insa a pierdut alegerile in fata lui George W. Bush.

Victoria lui Donald Trump a relansat, astfel, critici vechi fata de acest sistem, prin care se cere instaurarea votului universal direct in alegerile prezidentiale din Statele Unite.

Peste 4,3 milioane de persoane au semnat o petitie, pe site-ul change.org, prin care le cer celor 538 de mari electori sa o aleaga pe Hillary Clinton - pe 19 decembrie -, cand voturile lor vor fi numarate in mod oficial.

Insa marii electori din 26 de state sunt obligati, prin lege, sa respecte verdictul urnelor, potrivit Arhivelor Nationale, si este extrem de rar ca ceilalti mari electori „sa nu se supuna".

Sute de amendamente constitutionale au fost propuse de decenii, insa fara vreun rezultat.

Amendarea Constitutiei necesita acordul a doua treimi din voturile Congresului si ratificarea din partea a trei sferturi din state.

Cel de al 45-lea presedinte american a criticat el insusi sistemul Colegiului Electoral in 2012, cand l-a catalogat drept o „catastrofa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.