Rebelii Fortelor Armate Revolutionare Columbiene (FARC) au aprobat un acord de pace revizuit cu executivul columbian, la doar sase saptamani dupa ce primul acord a fost respins la limita de catre alegatori prin referendum. Initial, columbienii s-au aratat nemultumiti pentru ca acordul de pace era mai favorabil rebelilor marxisti, care au dus un razboi de gherila violent in ultimii 52 de ani, informeaza Reuters.

Reprezentantii FARC au purtat discutii intense in ultimii patru ani cu executivul columbian la Havana. Noul acord de pace revizuit ar include propuneri din partea opozitiei, liderilor religiosi, dar si altor persoane care s-au impotrivit prin referendum primei incercari de a pune capat conflictului armat.

Presedintele Juan Manuel Santos spera ca va uni natiunea divizata in spatele acestui nou acord de pace, dupa ce procesul de pace a ajuns intr-un punct periculos ca urmare a referendumului din octombrie.

Alegatorii columbieni au demonstrat ca sunt puternic divizati cu privire la finalizarea razboiului de gherila, in care pana la 220.000 de persoane si-au pierdut viata in ultima jumatate de veac. O parte din columbieni se tem ca rebelii marxisti nu vor fi pedepsiti pentru crimele lor, in vreme ce ceilalti cred ca acordul va cimenta oprirea violentelor.

”Cerem tuturor columbienilor, dar si comunitatii internationale sa sprijine acest nou acord si sa asigure implementarea sa rapida pentru a putea lasa tragedia razboiului in trecut. Nu mai putem sa asteptam pentru pace”, se arata intr-un comunicat semnat deexecutivul columbian si de rebelii FARC.

Noul acord va fi publicat duminica, iar executivul nu a confirmat organizarea unui al doilea referendum pentru finalizarea procesului de pace, transmite News.ro.

Insa, acordul revizuit nu va schimba o parte controversata, care permite rebelilor marxisti sa-si desemneze zece reprezentanti in Congres. De asemenea, liderii rebelilor vor putea sa fie alesi eventual in pozitii politice.

De asemenea, noul acord nu va fi introdus in constitutia columbiana, iar rebelii vor prezenta un inventar complet al bunurilor, care sunt destinate pentru compensarea victimelor.

Citeste si:
Mutu anunta cele mai mari prime la Dinamo
Mutu anunta cele mai mari...

Fortele Armate Revolutionare Columbiene vor fi fortate sa prezinte detalii exhaustive despre implicarea in tradicul de droguri, iar magistratii internationali vor fi eliminati din instantele speciale pentru pace, desi observatorii internationali vor fi in continuare permisi.

Orice investigatie cu privire la violentele comise de rebelii marxisti va trebui sa fie lansata in urmatorii doi ani, iar instantele speciale vor functiona doar pentru o perioada de zece ani.

”Este important ca cetatenii sa inteleaga ca scopul acestor procese de pace in intreaga lume este ca rebelii sa renunte la arme si sa participe in politica legala. Procesul nostru de pace cu rebelii marxisti nu este si nu va fi o exceptie de la aceasta regula”, a declarat presedintele Juan Manuel Santos, care a primit premiul Nobel pentru Pace.

Citeste si:
Columbia: Ecologiștii vor ca hipopotamii lui Pablo Escobar să fie...
Ecologiștii din Columbia vor...

De asemenea, este putin probabil ca noul acord sa includa inchisoare pentru rebeli, insa cei condamanti de instantele speciale vor fi limitati in anumite teritorii si vor avea conditii de viata stricte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.