Peste 25.000 de adepti ai alauismului si etnici kurzi au ocupat sambata strazile din metropola germana Koln pentru a-si exprima nemultumirea fata de politicile promovate de regimul presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. De asemenea, protestatarii au denuntat campania guvernamentala de epurare a presupusilor gulenisti din institutiile de stat, precum si din presa, dupa lovitura de stat esuata din noaptea de 15-16 iulie, transmite DPA.

Multi dintre protestatari au ridicat bannere cu chipul lui Abdullah Ocalan, liderul nationalist al militantilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Ocalan este inchis intr-un penitenciar turc inca din 1999, dupa ce a fost capturat cu ajutorul agentiilor CIA la Nairobi.

Activistii acuza ca ultima campanie guvernamentala de epurare a presupusilor gulenisti s-a extins intre timp spre opozantii politici, precum si spre organizatiile kurde si institutiile de presa.

Peste o suta de jurnalisti au fost trimisi in spatele gratiilor, iar zece parlamentari din opozitie au fost arestati in ultimele luni de regimul Erdogan.

De asemenea, in apropierea manifestatiei kurzilor si alawitilor au avut loc mai multe ciocniri violente. Un etnic kurd a aprins o torta, iar mai multi protestatari au aruncat cu sticle si pietre spre fortele de ordine germane. Se pare ca un politist a fost ranit in incident.

Alawitii sunt al doilea cel mai mare grup religios de pe teritoriul turc, cu peste 20 de milioane de adepti, dupa majoritatea sunnita, scrie News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.