Fortele arabo-kurde sustinute de Statele Unite au lansat duminica o ofensiva de anvergura in vederea recuceririi orasului Rakka, in Siria, capitala de facto a gruparii ultraradicale Statul Islamic, relateaza AFP.

"Marea batalie de eliberare a (orasului) Rakka si a provinciei in care se afla a inceput", a anuntat Jihan Sheikh Ahmad, o purtatoare de cuvant a ofensivei, citind un comunicat, in orasul Aïn Issa, situat la peste 50 de kilometri nord de Rakka.

Orasul Rakka se afla pe mana Statului islamic de doi ani si jumatate.

Ofensiva, intitulata "Furie pe Eufrat" si care mobilizeaza 30.000 de oameni, a inceput pe teren inca de sambata seara, potrivit lui Ahmad.

"Rakka va fi eliberata cu ajutorul fiilor ei si factiunilor arabe, kurde, turkmene, eroi care lupta sub flamura Fortelor Democratice Siriene (FDS), cu participarea activa a Unitatilor pentru Protectia Poporului Kurd (YPG) (...), in coordonare cu coalitia internationala" condusa de catre Statele Unite, potrivit acestui comunicat.

Ea vizeaza sa elibereze Rakka "de fortele terorismului mondial si obscurantist reprezentat de Statul Islamic, care a luat (orasul) drept presupiusa sa capitala", se arata in acest text.

Acest anunt, foarte asteptat, a fost facut intr-un moment in care o vasta operatiune este in curs in vederea dislocarii Statului islamic din bastionul sau de la Mosul, in Irak.

Mosul si Rakka sunt ultimele doua mari orase aflate in continuare sub controlul Statului Islamic, care a pierdut o mare parte din teritoriile pe care aceasta grupare ultraradicala sunnita le-a cucerit in 2014 in Siria si Irak, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.