Bulgarii votau duminica in primul tur al unor alegeri prezidentiale cu valoare de test pentru popularitatea premierului conservator Boiko Borisov si al viitorului relatiilor Sofiei cu Moscova, relateaza AFP.

Aproximativ 6,8 milioane de alegatori sunt chemati la urne, sa opteze pentru unul dintre cei 21 de candidati.

Favoriti, potrivit sondajelor, sunt presedinta Parlamentului Tetka Taceva, in varsta de 58 de ani, candidata partidului GERB (conservatori, la putere), si generalul Rumen Radev, in varsta de 53 de ani, un fost comandant al Fortelor Aeriene, candidat din partea Partidului Socialist, in declin din cauza ca pledeaza cauza rusa.

Pentru a-si mobiliza electoratul, premierul Boiko Borisov, reales la sfarsitul lui 2014, a amenintat ca va demisiona in cazul in care candidata sa nu este aleasa din primul tur, cu riscul de a arunca din nou in incertitudine aceasta tara saraca, membra a Uniunii Europene (UE), care s-a confruntat cu grave tulburari sociale la inceputul lui 2013.

Ultimele trei sondaje, publicate vineri, o crediteaza pe Taceva cu o victorie in primul tur (26-28% din intentiile de vot), urmata de Radev (22-23%).

Unii analisti mizeaza pe un tur doi strans, pe 13 noiembrie. O infrangere a candidatei partidului aflat la putere ar deschide o bresa in suprematia GERB, care detine controlul asupra puterii executive si din care provine presedintele in exercitiu Rosen Plevneliev.

"In afara de simpatizantii partidului ei, Tetka Taceva nu are popularitate", potrivit Institutului Mediana.

RELATIILE CU RUSIA

Lupta impotriva saraciei, coruptiei endemice, criza demografica si exodul populatiei - intr-o tara in care salariul mediu este de 480 de euro - si-au facut loc in campanie.

"Stabilitatea" incarnata de Guvern este baza campaniei presedintei Parlamentului, in timp ce Radev se declara reprezentantul "schimbarii" in fata saraciei si coruptiei.

Cei doi candidati si-au marcat, de asemenea, diferentele cu privire la Rusia, de care Bulgaria depinde aproape integral in domeniul energetic.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Taceva promite sa "pastreze orientarea europeana si euroatlantica" a Bulgariei, ca Plevneliev.

Generalul Radev, in pofida faptului ca s-a format in Statele Unite, are o pozitie mai nuantata. El considera ca o "imbunatatire necesara a relatiilor cu Rusia nu constituie un pas inapoi in valorile euroatlantice" si sustine o ridicare a sanctiunilor impuse de UE Moscovei.

Presedintele, ales pentru un mandat de cinci ani, are un rol mai degraba protocolar, insa el este totodata o autoritate ascultata, care numeste oficiali de rang inalt in domeniile securitatii si justitiei si poate juca un rol major in caz de criza, asa cum a facut-o Plevneliev in timpul tulburarilor din 2013.

Primele estimari ale institutelor de sondare a opiniei publice sunt asteptate la incheierea urnelor, la ora locala 20.00 (si ora Romaniei).

Citeste si:
Premierul Ciucă, vizită la Sofia la lansarea Interconectorului de...
Premierul Ciucă, vizită la...

Tot duminica are loc un referendum asupra a trei modificari electorale cu conotatii antisistem, initiate de un animator de televiziune.

O prezenta importanta este asteptata la urne - intre 58% si 60% -, in contextul in care votul este pentru prima data obligatoriu, in pofida faptului ca sanctiunile sunt simbolice, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.