Ingerintele Rusiei in campania din SUA sunt la un nivel fara precedent si par a fi o replica a Kremlinului fata de criticile Washingtonului dupa scrutinul rus din 2011, scrie Financial Times, care noteaza ca, indiferent de rezultat, "factorul rus" si-a atins obiectivul - polarizarea societatii americane.

"Un nou mesaj apare in fiecare dimineata pe Twitter, publicand o noua serie de emailuri sustrase din contul lui John Podesta, seful echipei de campanie a lui Hillary Clinton. Mesajul apare pe ecranele calculatoarelor din intreaga America, fortand candidatul democrat la presedintie sa raspunda noilor dezvaluiri stanjenitoare. Pentru multi specialisti si politicieni de la Washington, aceste mesaje zilnice transmise de grupul WikiLeaks sunt un fel de replica a presedintelui rus Vladimir Putin.

Liderul rus a invinovatit-o pe Hillary Clinton, la acea vreme secretar de Stat, atunci cand la Moscova au izbucnit proteste dupa alegerile parlamentare din 2011, considerate ca fiind marcate de fraude. La acea vreme, Clinton exprimase <> in legatura cu derularea scrutinului rus", noteaza cotidianul Financial Times.

De data aceasta, Statele Unite depun eforturi pentru a organiza un scrutin care sa produca un rezultat de necontestat - si trebuie sa multumeasca Rusiei pentru probleme. La un nivel fara precedent, Rusia - calificata de presedintele Barack Obama in 2014 drept o <> - a reusit sa influenteze alegerea viitorului presedinte al SUA, adauga FT intr-un material intitulat "Alegeri in SUA: Factorul rus. Oficialii americani afirma ca nivelul interferentelor ruse este fara precedent. Si-a atins Kremlinul obiectivul?"

"Discutam despre amenintari la adresa securitatii noastre nationale din partea unui guvern strain care efectueaza ingerinte in procesul nostru electoral, poate pentru prima data in istorie", explica Michael McFaul, fost ambasador american la Moscova.

In contextul in care americanii se pregatesc sa aleaga intre candidatul democrat Hillary Clinton si republicanul Donald Trump, Washingtonul este in stare de alerta din cauza ingerintelor ruse in campanie. Comunitatea serviciilor de informatii si Departamentul pentru Securitatea Interna au emis recent un comunicat prin care atribuie difuzarea emailurilor sustrase unei campanii "pe care o puteau autoriza doar oficialii rusi de rangul cel mai inalt".

Citeste si:
România lansează un recensământ fără precedent al urșilor (AFP)
România lansează un...

"Cred ca o parte a acestei campanii reprezinta o replica a presedintelui Putin. El atribuie Statelor Unite vina pentru demonstratiile masive produse acum cativa ani in dupa alegerile din Rusia,... el crede ca protestele au fost generate de serviciile secrete americane", afirma Adam Schiff, un membru democrat al Comisiei pentru Informatii a Camerei Reprezentantilor.

Obiectivul lui Vladimir Putin este "slabirea politicienilor din vechea ordine, in toate tarile, pentru a afecta unitatea ce a transformat Occidentul in singura varianta alternativa la cea a regimurilor nedemocratice", explica Vladimir Milov, fost adjunct al ministrului rus al Energiei, devenit acum lider al opozitiei de la Moscova.

Pe fondul unei campanii prezidentiale acerbe, care a produs clivaje puternice, actiunile Rusiei au atras atentia mai putin decat acuzatiile privind presupusele acte de hartuire comise de Donald Trump si decat folosirea de catre Hillary Clinton a emailurilor private. Fosti oficiali din serviciile de informatii il critica pe Donald Trump, scrie Ziare.com.

Citeste si:
Economia Rusiei, în scădere cu doar 0,4%. Prețurile mari la petrol...
Economia Rusiei, în scădere...

Michael Hayden, care a condus atat CIA, cat si Agentia pentru Siguranta Nationala in timpul Administratiei George W. Bush, afirma ca starul de televiziune este ceea ce in perioada sovietica era cunoscut drept un "polezni durak" - un "idiot de folos, naiv, manipulat de Moscova, desi in secret dispretuit, dar a carui sustinere oarba este acceptata cu bucurie si exploatata".

Agentiile de informatii ruse au o lunga istorie de ingerinte in afacerile politice ale principalilor adversari, noteaza Financial Times, amintind ca si serviciile secrete americane procedeaza in mod similar.

Doar ca actiunile ruse au mers mai departe anul acesta. "In trecut, rusii erau mai tacuti. Acum nu mai incearca sa ascunda nimic, implicandu-se in mod evident in campania electorala americana", apreciaza Evelyn Farkas, fost expert la Departamentul american al Apararii.

Citeste si:
Rusia include în lista sa de „agenți străini” noi critici influenți...
Rusia include în lista sa de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.