Sistemul electoral al Statelor Unite este unul dintre cele mai complicate din lume, o combinatie intre votul direct si cel indirect, relateaza Daily Telegraph, care prezinta un ghid al modului in care americanii isi ale presedintele.

CUM FUNCTIONEAZA COLEGIUL ELECTORAL?

Scrutinul pentru Casa Alba este unul indirect, in care delegatii si electorii din Colegiul Electoral iau locul votantilor directi. Scopul sistemului este ca statele cu o populatie redusa sa nu fie ignorate in procesul electoral.

Toate cele 50 de state federale americane au un numar prestabilit de “electori” in Colegiul Electoral – aproximativ proportional cu populatia statului.

In total, Colegiul este format din 538 de electori, din care 435 sunt distribuiti in functie de populatia statelor, iar 100 sunt distribuiti cate doi pentru fiecare stat american. Alti trei electori sunt desemnati pentru capitala Washington D.C.

Pentru ca un candidat sa castige alegerile are nevoie de sustinerea a cel putin 270 de electori – jumatate plus unul.

Distribuirea electorilor se face, aproape in toate statele, dupa principiul „castigatorul ia totul”, astfel candidatul care obtine majoritatea votului popular intr-un stat va obtine toti electorii acelui stat.

Exista, insa, doua exceptii: Maine si Nebraska, unde electorii sunt repartizati proportional.

Principalul dezavantaj al sistemului electoral american este faptul ca unele voturi sunt mai valoroase decat altele, mai ales in cazul asa-numitelor „swing states”, state cu o populatie insemnata si care oscileaza intre republicani si democrati.

Acestea sunt principalele “campuri de lupta” pentru candidati si decid, de regula, soarta scrutinului.

Practic, americanii voteaza pentru electori, nu pentru candidatii propriu-zis. Electorii sunt oficiali din stat sau membri ai partidelor, dar numele lor nu apare, de regula, pe buletinul de vot.

Numarul de electori pe care ii are fiecare stat este egal cu numarul de reprezentanti pe care ii are in Camera Reprezentantilor si in Senat. California, de exemplu, cel mai mare stat, are 55 de electori, in timp ce Wyoming, stat cu populatie redusa, are numai trei.

CE SUNT “SWING STATES”?

Citeste si:
FT: Obiectivul Rusiei in alegerile din SUA a fost atins
FT: Obiectivul Rusiei in...

Principalele swing states in 2016 sunt Florida, Ohio si Pennsylvania. Printre alte state importante se numara Wisconsin, New Hampshire, Minnesota, Iowa, Michigan, Nevada, Colorado si Carolina de Nord.

Acestea pot fi impartite in trei categorii:

1. Bijuteriile Coroanei

In scrutinele recente, presedintia a fost castigata in Florida si Ohio. Al treilea, respectiv al saptelea stat ca marime din SUA, cu 29, respectiv 18 electori, Florida si Ohio oscileaza in permanenta intre Partidul Democrat si cel Republican.

De asemenea, candidatul care a castigat in cele doua state a castigat si presedintia la aproape fiecare scrutin din ultimele cinci decenii.

In aceste conditii, nu este o surpriza ca atat Trump, cat si Clinton aloca mult timp si multe resurse celor doua state.

2. Statele pe care Trump TREBUIE sa le castige

Din cauza schimbarilor demografice din Statele Unite, dar si din cauza controverselor si scandalurilor care il inconjoara pe Trump, state care erau inainte fiefuri republicane, pot sa fie castigate de democrati in 2016.

Citeste si:
Cele mai valoroase 7 lecții de stoicism. Ghidul tău către o viață...
Cele mai valoroase 7 lecții...

Cand Barack Obama a castigat in Carolina de Nord in 2008, a fost primul democrat care a reusit sa faca acest lucru dupa Jimmy Carter. Mitt Romaney a recastigat statul sudic in 2012, iar acum pare divizat intre Clinton si Trump.

Mai mult, candidata democrata spera sa mai cucereasca si alte fiefuri republicane: Arizona, Georgia si Missouri – state unde republicanii au castigat fara exceptie de aproape doua decenii.

Trump nu isi permite, insa, sa piarda aceste state in 2016.

3. Statele cucerite de Obama

Obama a castigat detasat alegerile prezidentiale din 2008 si 2012, cucerind “swing states” traditionale, precum Iowa si Pennsylvania.

De asemenea, el a atras state cu o mare diversitate etnica, precum Colorado si Nevada, in tabara democrata.

Mai mult, si-a folosit popularitatea in randul alegatorilor din clasa de mijloc pentru a impune dominatia democrata in state precum Virginia si Carolina de Nord.

Citeste si:
Strategii pentru o afacere mai prietenoasă cu mediul: ghidul pentru...
Strategii pentru o afacere...

Potrivit sondajelor, Clinton isi pastreaza avansul in Colorado, Pennyslvania si Virginia, dar in Iowa si Nevada situatia nu s-a clarificat inca.

De asemenea, ii este mai greu decat se astepta sa convinga electoratul din New Hamsphire, care a votat pentru democrati la fiecare scrutin in afara de cel din 2.000.

CONTESTAREA ALEGERILOR

Exista intotdeauna riscul ca, la finalul Zilei Alegerilor, sa nu fie clar castigatorul. Unul dintre scenariile posibile poate fi a rezultatul sa fie prea strans pentru a fi decis fara numararea tuturor voturilor.

Un alt scenariu este ca alegerile sa fie contestate in instanta, ceea ce ar putea duce la un ordin judecatoresc de renumarare.

O a treia posibilitate este ca ambii candidati sa aiba cate 269 de electori in Colegiu, caz in care Camera Reprezentantilor voteaza pentru a alege urmatorul presedinte.

Citeste si:
Ghidul complet pentru alegerea celei mai potrivite saltele pentru...
Ghidul complet pentru...

Alegerile prezidentiale din anul 2000 au fost al patrulea scrutin din istoria Statelor Unite si primul din ultimii 112 ani in care castigatorul nu a obtinut cele mai multe voturi din partea populatiei. Al Gore a obtinut 48,38% din sufragii, la nivel national, iar George W. Bush 47,87%.

Rezultatul alegerilor a fost decis in Florida, unde rezultatul a fost atat de strans incat voturile au trebuit renumarate.

Disputa a ajuns in cele din urma la Curtea Suprema, care, pe 12 decembrie 2000, a decis ca Bush va fi presedinte. Cinci dintre judecatori au votat pentru oprirea renumararii sufragiilor si declararea republicanului invingator, iar patru au votat impotriva.

ALEGATORII VOTEAZA DOAR PENTRU ALEGEREA PRESEDINTELUI PE 8 NOIEMBRIE?

Nu. Americanii isi aleg si cei 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor, dar si o treime dintre senatori. In plus, aleg o serie de oficiali locali si la nivel de stat.

ISTORIA SISTEMULUI

Cand fondatorii SUA au creat sistemul Colegiului Electoral, in 1787, nu era posibil ca un candidat la presedintie ca poata organiza o campanie la nivel national. In plus, identitatea nationala era departe de a fi cristalizata.

Varianta alegerii presedintelui de catre Congres a fost respinsa, pentru ca ar fi provocat prea multe diviziuni. De asemenea, alegerea unui presedinte de catre administratiile statelor a fost eliminata, pentru ca ar fi subminat autoritatea federala.

Alegerea unui presedinte prin vot direct a fost evitata, de asemenea, de teama ca oamenii isi vor vota candidatul local favorit si nu va exista nici un candidat cu o majoritate suficienta pentru a guverna toata tara.

Sistemul electorilor, bazat, intr-o oarecare masura, pe Colegiul Cardinalilor care il aleg pe Papa, a fost ales. Autoritatile au plecat de la premisa ca persoanele cele mai bine informate si mai intelepte din fiecare stat se vor intruni pentru a alege un presedinte pe baza meritelor acestuia, fara a tine cont de loialitatea lor la nivel de stat.

DE CE AU LOC ALEGERILE INTOTDEAUNA IN A DOUA MARTI DIN LUNA NOIEMBRIE?

Alegerile sunt in noiembrie pentru ca Statele Unite au fost, predominant, o societate agrara, iar luna noiembrie este cea mai putin aglomerata pentru fermieri.

De asemenea, scrutinul s-a organizat inca de la inceput martea pentru ca oamenii din zonele rurale, izolate, sa aiba timp sa plece catre orasele unde se vota dupa slujba de duminica.

De asemenea, scrutinul nu are loc in prima marti din noiembrie, pentru a nu exista riscul sa coincida cu Ziua Tuturor Sfintilor, cand oamenii de afaceri isi puneau la punct, de regula, situatia contabila.

CE SE INTAMPLA IN ZIUA ALEGERILOR?

Pe 8 noiembrie dimineata, sectiile de vot se vor deschide in toate cele 50 de state ale SUA si la Washington D.C. Circa 120 de milioane de oameni sunt chemati la urne.

Numaratoarea are loc chiar in timp ce oamenii voteaza, astfel ca, atunci cand se inchid urnele, populatia afla si rezultatele preliminare. In plus, exit-pollurile ofera o imagine a ceea ce s-a intamplat la urne si cine a castigat.

De regula, in jurul orei 23 ET (miercuri, 6 ora Romaniei), devine clar cine a castigat. In mod traditional, candidatul invins isi suna atunci rivalul pentru a-l felicita si a-si recunoaste infrangerea.

Apoi, ambii candidati rostesc discursuri: unul pentru a revendica victoria, celalalt pentru a-si admite infrangerea.

CAND ESTE INVESTIT NOUL PRESEDINTE IN FUNCTIE?

In prima luni dupa a doua zi de miercuri din decembrie, Colegiul Electoral se reuneste pentru a vota oficial. Anul acesta, data va fi 19 decembrie. Rezultatele sunt trimise apoi Senatului si citite public pe 6 ianuarie.

Potrivit legii, Barack Obama este presedinte pana pe 20 ianuarie 2017 – Ziua Inaugurarii – cand castigatorul scrutinului depune juramantul si se muta la Casa Alba, scrie News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.