Candidatul socialist Igor Dodon a obtinut 47,98% din voturi in primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, in timp ce candidata prooccidentala Maia Sandu a obtinut 38,71% din sufragii, a anuntat Comisia Electorala Centrala dupa numararea tuturor buletinelor.

Cei doi candati vor intra in al doilea tur de scrutin, ce va avea loc pe 13 noiembrie, scrie News.ro.

Pe locul trei s-a clasat Dumitru Ciubasenco (Partidul Nostru), care a obtinut 6,03% din voturi. El este urmat de liderul Partidului Popular European Moldova, Iurie Leanca (3,11%), si de liberalul Mihai Ghimpu (1,8%).

In total, Comisia Electorala Centrala a declarat valide un milion patru sute optsprezece mii cinci sute optsprezece voturi. Prezenta la urne a fost de 49% din totalul cetatenilor cu drept de vot.

Alegeri Republica Moldova. Pe 13 noiembrie are loc al doilea tur de scrutin

Avand in vedere ca niciunul dintre candidati nu a obtinut o majoritate, turul doi al alegerilor prezidentiale urmeaza sa aiba loc pe 13 noiembrie intre Dodon si Sandu.

Alegerile prezidentiale de duminica au fost primele alegeri prezidentiale directe organizate in ultimii 20 de ani in aceasta fosta republica sovietica saraca.

Maia Sandu

Dodon, care se pronunta pentru relatii mai apropiate cu Moscova, s-a angajat sa "restabileasca relatii ample de prietenie cu Rusia". Sandu, o fosta economista de la Banca Mondiala (BM) si o reprezentanta a miscarii proeuropene, a promis o lupta dura impotriva coruptiei endemice. Ea a fost laudata pentru reformele pe care le-a efectuat ca ministru al Educatiei.

Atat Uniunea Europeana (UE) si Statele Unite, cat si Rusia incearca sa devina mai influente in Republica Moldova, o tara cu 3,5 milioane de locuitori situata intre Romania, un stat membru UE, si Ucraina.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.