Papa Francisc a sosit luni in Suedia pentru a comemora Reforma protestanta, aflata la originea unei schisme sangeroase intre crestinii secolului al XVI-lea, si pentru a impulsiona dialogul cu protestantii care ramane in continuare dificil, cinci secole mai tarziu, relateaza AFP si DPA.

"Este o calatorie importanta" din punct de vedere ecumenic, a declarat papa argentinian jurnalistilor prezenti in avionul care l-a dus la Malmö, in extremitatea sudica Suediei.

Potrivit DPA, Papa urmeaza sa participe la o slujba ecumenica in catedrala din Lund, alaturi de liderii Bisericii Luterane, printre care episcopul Munib Younan, presedintele Federatiei Luterane Mondiale (LWF).

La aeroportul din Malmö, Francisc a fost intampinat de premierul suedez, Stefan Löfven.

Ulterior, Papa si liderii luterani vor participa la un alt eveniment ecumenic in Malmö.

La 31 octombrie 1517, Martin Luther s-a declarat impotriva vinderii de ''indulgente'' pentru iertarea pacatelor si a afisat pe usa principala a bisericii din Wittenberg 95 de teze care invocau interdictia acestui comert. Pentru a strange fonduri in vederea construirii Bazilicii Sf. Petru din Roma, clerul vindea ''indulgente'' credinciosilor menite sa le ierte pacatele, aminteste AFP.

Dupa 30 de ani de negocieri dure, Biserica Catolica si Federatia Luterana Mondiala au semnat in 1999 o declaratie comuna istorica pentru a atenua unele diferente doctrinare, transmite Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.