Serbia a obtinut o noua intelegere cu FMI, insa exista riscul sa se confrunte cu disponibilizari masive in sectorul public.

Fondul Monetar International a acceptat planul Serbiei de a majora anul viitor pensiile si salariile din sectorul public, a anuntat duminica premierul Aleksandar Vucic, la conferinta de presa desfasurata dupa incheierea vizitei delegatiei FMI la Belgrad, transmite Reuters.

De asemenea, oficialul sarb a dat asigurari ca va face tot posibilul sa gaseasca un cumparator pentru mina de cupru detinuta de stat — RTB Bor — care inregistreaza pierderi masive.

La finele lui 2014, Guvernul conservator condus de premierul Aleksandar Vucic a taiat pensiile si salariile pentru a putea obtine un imprumut stand-by in valoare de 1,2 miliarde de euro de la FMI.

FMI a fost de acord cu o majorare cu 5-7% a salariilor din sectorul public si cresterea pensiilor de anului viitor, a declarat Vucic. Acesta a adaugat: "Am avut discutii dificile si indelungate cu FMI. Ei sunt intotdeauna prudenti, dar cred ca am obtinut rezultate bune, care ne fac mandri".

In 2015, cresterea economiei a fost peste asteptari, dar problema companiilor de stat ramane un subiect sensibil in negocierile cu FMI, care insista ca acestea trebuie facute sa revina pe profit sau sa fie vandute ori inchise — ceea ce ar avea ca rezultat concedieri masive.

"Nu vom permite un colaps al RTB Bor. Ii voi implora pe chinezi, sunt capabil sa stau in genunchi in fata premierului chinez Li Keqiang pentru asta", a declarat Vucic, care a promis o solutie in urmatoarele sase luni, scrie Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.