O capsula Soyuz care a avut la bord un echipaj international de astronauti - o americanca, un rus si un japonez - s-a desprins de Statia Spatiala Internationala (ISS) in noaptea de sambata spre duminica si a aterizat in conditii de siguranta pe Terra, informeaza Reuters.

La bordul ISS au ramas alti trei astronauti care au ajuns pe avanpostul orbital saptamana trecuta. Comandantul statiei - cosmonautul rus Anatoli Ivanisin -, astronauta americana Kate Rubins si astronautul japonez Takuya Onishi s-au aflat la bordul capsulei Soyuz care s-a desprins de ISS la ora 20.30 EDT (duminica, 02.30 ora Romaniei, n.r.), potrivit imaginilor transmise de NASA TV.

Cei trei astronauti au aterizat in stepele din Kazahstan la ora 23.58 EDT (duminica, 05.58 ora Romaniei, n.r.), la finalul unei misiuni spatiale de patru luni, ce a inclus prima utilizare a unui dispozitiv american de secventiere a ADN-ului in spatiu si instalarea in exteriorul statiei a unui port de conectare pentru viitoarele taxiuri spatiale.

Rusul Anatoli Ivanishin a predat comanda statiei noului astronaut sosit la bordul acesteia, americanul Shane Kimbrough.

Astronautul american Shane Kimbrough si cosmonautii rusi Serghei Rizhikov si Andrei Borisenko au ajuns la bordul ISS pe 21 octombrie.

Luna viitoare, pe 16 noiembrie, un alt echipaj alcatuit din trei astronauti este programat sa decoleze spre statie.

Statia Spatiala Internationala, un proiect international la care participa 16 tari, finantat in principal de Statele Unite, a fost creata pentru a inlocui fosta statie spatiala sovietica MIR si este locuita in permanenta de echipaje de astronauti, incepand din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasata pe orbita in 1998 si pluteste deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri, scrie News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.