Romania ar trebui sa adopte invatamantul dual, echivalentul nemtesc al fostelor scoli de arte si meserii, pentru ca sa scada somajul in randul tinerilor, considera ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, care se afla intr-o vizita in tara noastra.

"Ca in multe alte tari, somajul in randul tinerilor este ridicat. Va recomand sa sprijiniti invatamantul dual. Este unul dintre cele mai importante tipuri de educatie. Toate diplomele trebuie sa beneficieze de apreciere", a spus Schauble, prezent miercuri la o conferinta pe teme economice organizata in Bucuresti.

Invatamantul dual - o forma de educatie larg raspandita in tarile vorbitoare de limba germana si care presupune invatarea unei meserii inca din timpul scolii - s-a dezvoltat si in unele zone din Romania in ultimii ani, mai ales in Transilvania, sistemul fiind stimulat de companiile straine care s-au plans de lipsa fortei de munca calificate.

Potrivit oamenilor de afaceri, formarea tinerilor romani in diferite meserii a suferit o lovitura in 2009 cand, la propunerea ministrului Educatiei de la acea data, Ecaterina Andronescu, scolile de arte si meserii au fost desfiintate.

Conform ultimelor date oficiale, somajul in randul tinerilor din Romania cu varsta intre 15 si 24 de ani era de 19,4% in al doilea trimestru din acest an, cu mult peste rata somajului la intregul intregii forte de munca, de doar 5,9%.

In alta ordine de idei, ministrul german a laudat Romania pentru ritmul ridicat de crestere economica si pentru controlul datoriei publice.

"Din nenumarate motive, avem mare respect fata de realizarile Romaniei in ultimii ani. (...) Romania are una dintre cele mai dinamice rate de crestere din Uniunea Europeana. Si acest lucru cu mentinerea unei datorii publice sub 40% din PIB, trebuie mentionat", a afirmat Schauble.

Ministrul german a pledat si pentru intarirea relatiilor economice intre Romania si Germania, in conditiile in care Germania este, de departe, cel mai important partener comercial al Romaniei si unul dintre cei mai mari investitori in economia locala, scrie Ziare.com.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.