Eurodeputatii, reuniti in sesiune plenara la Strasbourg, au decis marti ridicarea imunitatii parlamentare a fostului presedinte al Frontului National din Franta, Jean-Marie Le Pen, la solicitarea justitiei franceze pentru urmarirea acestuia pentru incitare la ura rasiala in legatura cu comentarii facute de Le Pen la adresa cantaretului Patrick Bruel, relateaza AFP.

Deputatii europeni au dat curs recomandarii Comisiei pentru Afaceri Juridice, care a considerat ca declaratiile in cauza nu corespund cu functia de europarlamentar de extrema dreapta. Comisia a subliniat de asemenea ca imunitatea unui parlamentar european "nu il autorizeaza pe acesta sa calomnieze, sa defaimeze, sa incite la ura sau sa faca afirmatii care afecteaza onoarea unei persoane".

Jean-Marie Le Pen, in varsta de 88 de ani, i-a atacat in iunie 2014, intr-o inregistrare video postata pe site-ul partidului sau Frontul National, pe artistii care s-au declarat impotriva formatiunii sale politice, precum Guy Bedos si Madonna. El a mentionat atunci si numele lui Patrick Bruel, care are origini evreiesti.

Declaratiile au starnit critici virulente chiar si in cadrul FN, Marine Le Pen spunand ca a fost o "greseala politica", in timp ce Louis Aliot, unul dintre vicepresedintii partidului de extrema dreapta, a descris termenii folositi de Jean-Marie Le Pen drept "revoltatori".

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a mai anuntat luni ca a primit si a transmis Comisiei pentru afaceri juridice o cerere de ridicare a imunitatii in cazul lui Marine Le Pen, cerere adresata de parchetul din Nanterre, la periferia Parisului, informeaza Agerpres.

Potrivit unei surse din Parlamentul European, aceasta cerere este legata de ancheta privind "difuzarea de imagini violente" deschisa dupa difuzarea de catre Marine Le Pen pe contul ei de Twitter in decembrie 2015 a unor fotografii cu abuzuri comise de Stat Islamic, ca raspuns adresat unui jurnalist pe care ea l-a acuzat ca a facut o "paralela" intre partidul sau si SI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.