Turcia ar putea lansa o operatiune terestra in nordul Irakului pentru a elimina orice 'amenintare' la adresa intereselor sale, a declarat marti seful diplomatiei turce, Mevlut Cavusoglu, informeaza AFP.

"Daca va exista o amenintare impotriva Turciei, vom folosi toate mijloacele noastre, inclusiv o operatiune terestra (...) pentru a elimina aceasta amenintare", a declarat Cavusoglu, intrebat la postul de televiziune Kanal 24 cu privire la eventualitatea unei operatiuni terestre turce de la baza sa din Bashiqa, in nordul Irakului. "Acesta este dreptul nostru absolut firesc", a adaugat el.

Turcia cere cu insistenta sa se asocieze ofensivei in curs impotriva orasului Mosul, fieful gruparii Stat Islamic (SI) in nordul Irakului, afirmand ca prezenta gruparii jihadiste de cealalta parte a frontierei sale constituie o amenintare.

Ankara afirma ca artileria sa desfasurata la Bashiqa a bombardat tinte ale SI la cererea combatantilor peshmerga care participa la operatiunea de la Mosul, afirmatie dezmintita de Bagdad, transmite Agerpres.

Turcia este ingrijorata de asemenea de consolidarea pozitiilor Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) in nordul Irakului, in special in regiunea Sinjar, aceasta grupare ducand o lupta de gherila sangeroasa de peste 30 de ani impotriva Ankarei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.