Hillary Clinton si Donald Trump s-au infruntat miercuri seara in ultima dezbatere din cursa pentru Casa Alba, semanata cu atacuri reciproce si declaratii surprinzatoare, precum faptul ca republicanul a sugerat ca ar putea respinge rezultatul alegerilor, o posibilitate pe care democrata a descris-o drept “ingrozitoare”, relateaza Reuters.

„Va voi spune cand va veni momentul, va voi tine in suspans”, a spus Trump, intrebat daca va accepta rezultatul scrutinului.

Clinton s-a declarat “ingrozita” de pozitia lui Trump. “Sa fie clar, ceea ce spune el inseamna: Denigreaza, vorbeste de rau democratia noastra si eu, una, sunt ingrozita ca cineva care este candidatul unuia dintre cele doua partide majore ar putea adopta aceasta pozitie”, a adaugat ea.

Clinton a amintit si ca Trump, fost star al unui show de televiziune, s-a plans in trecut ca i-a fost refuzat pe nedrept un premiu Emmy. “Ar fi trebuit sa il primesc”, a raspuns republicanul.

Intr-o dezbatere dura, care s-a concentrat mai mult pe politica decat cele precedente, Trump a acuzat echipa de campanie a lui Clinton ca a orchestrat o serie de acuzatii de agresiune sexuala care il vizeaza. Trump a dat asigurari ca acuzatiile sunt “complet false” si a descris Campania lui Clinton drept “murdara”. “Nimeni nu respecta femeile mai mult ca mine, nimeni”, a adaugat el.

Pe de alta parte, omul de afaceri a marturisit: “Nici macar nu mi-am cerut scuze din partea sotiei mele, care sta chiar acolo, pentru ca nu am facut nimic”.

„Donald crede ca a face femeile sa se simta mici il face pe el mai mare. Le ataca demnitatea, increderea in sine si nu cred ca exista vreo femeie in lume care nu stie cum este acest lucru”, a insistat Clinton, prima femeie care a obtinut investitura unui partid important pentru alegerile prezidentiale din SUA.

Ea a amintit si restul minoritatilor pe care le-a insultat Trump. “Este un tipar. Un tipar al diviziunii, o viziune foarte intunecata si, din multe puncte de vedere, periculoasa asupra tarii noastre, prin care incita la violenta, ii felicita pe oamenii care imping si trag si dau pumni la mitingurile sale. Aceasta nu este America”, a insistat fostul secretar de stat.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Dezbaterea de 90 de minute a fost una dura, in cursul careia candidatii au reactionat uneori furios.

Clinton a spus ca va creste taxele pentru cei bogati, pentru a finanta programul guvernamental de securitate sociala la pensie, dar a sugerat ca Trump ar putea incerca sa caute o cale pentru a evita sa plateasca taxe mai mari.

“O femeie atat de rea”, a replicat omul de afaceri din New York.

Una dintre teme a fost influenta liderului rus Vladimir Putin. Clinton l-a numit Trump marioneta liderului de la Kremlin, in timp ce Trump a spus ca Putin a pacalit-o de multe ori pe fosta sefa a diplomatiei.

Republicanul Donald Trump nu este de acord cu concluziile la care au ajuns oficiali din serviciile de informatii americane, potrivit carora Rusia se afla in spatele atacurilor informatice care au vizat Partidul Democrat si al e-mailurilor publicate ulterior.

Citeste si:
O celulă teroristă islamistă a planificat atacuri asupra...
O celulă teroristă islamistă...

In replica, democrata Hillary Clinton a atras atentia ca o parte dintre politicile externe ale lui Trump sunt mai degraba in interesul Rusiei si ca el le-a cerut personal hackerilor rusi sa ii gaseasca e-mailurile. Fostul secretar de stat a subliniat ca Rusia a accesat conturile de e-mail ale echipei sale de campanie si a publicat, prin intermediul WikiLeaks, mesaje confidentiale, tocmai pentru a-l ajuta pe Trump.

Republicanul a dat asigurari ca ar “condamna” o interferenta rusa sau a oricarei alte tari in alegerile din Statele Unite.

Mai mult, el a dat asigurari ca ar avea o relatie mai buna cu Putin decat Clinton. “A spus lucruri dragute despre mine”, a declarat republicanul. “Nu are nici un respect pentru ea (Clinton – n.r.), nu are nici un respect pentru presedintele nostru si sa va spun ceva, avem mai probleme”; a adaugat el.

Citeste si:
Hilarry Clinton, atac la Bernie Sanders: "N-a realizat nimic"
Hilarry Clinton, atac la...

“Prefera sa il creada pe Vladimir Putin in loc de oficialii din serviciile de informatii militare si civile care au jurat sa ne apere”, a insistat Clinton.

Omul de afaceri new-yorkez a acuzat-o pe Clinton ca a permis Rusiei sa isi dezvolte arsenalul nuclear.

Pe de alta parte, fosta sefa a diplomatiei a amintit ca Trump este un adevarat “cavaler” in ceea ce priveste armele atomice si ca a sugerat recent ca mai multe tari ar trebui sa aiba putere nucleara, scrie News.ro.

In ceea ce priveste judecatorii pe care urmatorul presedinte ii va numi la Curtea Suprema, Clinton a dat asigurari ca va desemna magistrati care sa respecte dreptul femeilor la avort.

“Aceasta este una dintre cele mai grele decizii posibile pe care trebuie sa le ia orice femeie si familia ei si nu cred ca ar trebui luata de Guvern” a spus Clinton.

Citeste si:
Dezbatere intensă pe Internet după reacția polițistului Marian...
Dezbatere intensă pe Internet...

Ea a povestit ca a mers in tari unde avortul era interzis, precum Romania. "Am fost in tari unde Guvernul obliga femeile faca avort, cum s-a intamplat in China, sau unde obliga femeile sa nasca, cum s-a intamplat in Romania”, a declarat ea.

Democrata l-a acuzat pe rivalul ei republican ca a cerut ca femeile sa fie pedepsite daca avorturile vor deveni ilegale si ele totusi recurg la aceasta masura.

In baza legilor actuale, “poti lua un copil si poti smulge copilul din burta mamei chiar inainte de nastere”, a atras atentia Trump, spunand ca, din punctul sau de vedere, acest lucru nu este in regula.

Clinton i-a raspuns ca “retorica bazata pe frica este foarte nefericita”.

Trump a mai precizat ca va numi judecatori la Curtea Suprema care sa mentina dreptul americanilor de a avea arme, acuzand-o pe Clinton ca vrea sa elimine acest drept.

In ceea ce priveste economia, Trump a propus sa creasca veniturile SUA obligand aliatii bogati sa plateasca pentru sustinerea militara si renegociind acordurile comerciale.

“Arabia Saudita, numai bani. Aparam Arabia Saudita, ei de ce nu platesc?”, a intrebat Trump, oferind un exemplu de aliat caruia i-ar cere bani pentru asistenta militara.

In legatura cu acordurile comerciale pe care Statele Unite le au in prezent, omul de afaceri a insistat ca le va renegocia sau va retrage SUA din ele.

O alta tema de discutie a fost imigratia. Trump a insistat ca strategia sa dura este o cale de a-i scoate pe “hombres rai” din Statele Unite. El a reafirmat ca va construi un zid la granita cu Mexicul, va expulza “niste oameni rai, rai din aceasta tara”, apoi va stabili cine poate fi primit inapoi.

Pe de alta parte, Clinton i-a reprosat ca nu a reusit sa discute cu liderul mexican despre planul sau de a construi un zid la granita Mexicul si de a obliga tara latino-americana sa plateasca pentru proiect, desi pentru asta fusese invitat la Ciudad de Mexico.

Ea a dat asigurari ca va pune la punct o reforma a imigratiei in primele 100 de zile de mandat.

De asemenea, candidata democrata l-a acuzat pe mogulul new-yorkez ca angajeaza imigranti ilegali la companiile sale, acuzatie pe care Trump nu a negat-o.

Clinton si Trump au mers direct la pupitrele lor atunci cand au urcat pe scena la Universitatea Nevada, din Las Vegas, fara a da mana, asa cum cere protocolul. Spre deosebire de precedenta intalnire, nici familiile celor doi nu au dat mana.


Dezbaterea i-a oferit lui Trump, care candideaza pentru prima data pentru o functie politica, ultima sansa de a convinge alegatorii inca nehotarati.

Clinton, fost secretar de stat, senator si Prima Doamna, conduce in sondaje in majoritatea statelor cheie, unde se va decide probabil soarta scrutinului. Dezbaterea i-a oferit ocazia sa explice de ce este cea mai potrivita sa ii urmeze lui Obama la Casa Alba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.