Presedintele rus, Vladimir Putin, se deplaseaza miercuri la Berlin pentru primul summit dupa un an in legatura cu criza din Ucraina alaturi de liderii german, francez si ucrainean, o intalnire pe teren minat care va fi marcata, de asemenea, de diferendul in privinta Siriei, comenteaza AFP, citata de Agerpres.

Dupa parerea participantilor, summitul cu Angela Merkel, Francois Hollande si Petro Porosenko nu va inregistra un progres spectaculos in contextul in care punerea in aplicare a acordului de pace de la Minsk din 2014 se afla in impas de mai multe luni.

"Sunt blocaje pe numeroase niveluri, acordul de incetare a focului, chestiunile politice, chestiunile umanitare", a subliniat cancelarul german in ajunul reuniunii, "nu ne putem astepta la o minune, dar, in punctul in care ne aflam, trebuie sa depunem toate eforturile".

"Nu vrem sa ne multumim cu un conflict inghetat. Nu pentru asta presedintele si cancelarul au creat 'formatul Normandia' care reuneste cele patru tari, de la numele regiunii unde s-a tinut primul summit de acest tip", a subliniat o sursa diplomatica franceza.

Pe ordinea de zi, in principal: respectarea acordului de incetare a focului intre fortele ucrainene si rebelii prorusi, in continuare foarte aleatoriu, adoptarea unei legi electorale si apoi organizarea de alegeri in estul tarii aflat sub controlul combatantilor prorusi.

In legatura cu aceste subiecte, Moscova si Kievul si-au pasat continuu responsabilitatea. La scurt timp dupa anuntul summitului, cei doi adversari s-au acuzat reciproc ca saboteaza acordul existent, semn ca discutiile de la Berlin au putine sanse sa fie constructive.

Purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a afirmat ca "Kievul nu face nimic", in timp ce presedintia Ucrainei era de parere ca reuniunea de la Berlin trebuie "sa constranga Rusia sa puna in aplicare acordul de la Minsk".

Moscova, acuzata ca adanceste criza inarmandu-i si sprijinindu-i pe rebeli, a respins constant aceasta viziune si este de parere ca, din contra, Kievul trebuie sa isi respecte angajamentele pentru o autonomie mai larga in estul Ucrainei.

''Nu avem asteptari foarte mari pe tema acestei reuniuni'', a avertizat Petro Porosenko in cursul unui briefing de presa la Oslo.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Aceasta reuniune in patru va fi urmata de o intalnire tripartita in legatura cu celalalt mare subiect de tensiuni intre Rusia si Occident: razboiul din Siria cu bombardamentele Moscovei in sprijinul regimului, in special asupra orasului Alep, transmite HotNews.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.