Malaezia si-a intarit securitatea la frontiere pentru cazul in care luptatorii militanti malaezieni vor incerca sa revina acasa dupa ce fortele irakiene au lansat o ofensiva majora pentru recucerirea de la gruparea Stat Islamic a orasului Mosul, a declarat marti vicepremierul Ahmad Zahid Hamidi, citat de agentia Reuters.

El a spus intr-o conferinta de presa ca securitatea la granite, inclusiv pe aeroport, a fost crescuta, in timp ce rutele ilegale folosite de obicei de contrabandisti sunt monitorizate.

"Am facut schimb de informatii cu agentiile internationale de profil si avem o lista de suspecti despre care noi credem ca au legaturi cu Daesh", a spus el, folosind aceasta denumire pentru gruparea Stat Islamic (SI).

Ahmad Zahid nu a precizat cati malaezieni sunt in prezent in Mosul, dar cifrele politiei comunicate luna trecuta au relevat ca 90 de malaezieni s-au alaturat SI in Siria si Irak din 2013.

In luna august, Malaezia a revocat pasapoartele a 68 de cetateni identificati ca au parasit tara pentru a se alatura SI, transmite Agerpres.

Luptatorii care se intorc vor fi arestati si trimisi la deradicalizare, a adaugat Ahmad Zahid.

Un total de 137 de persoane au fost arestate fie pentru ca planuiau sa se alature SI peste hotare, fie s-au intors in Malaezia dupa ce s-au alaturat gruparii sau pentru trimiterea de fonduri catre aceasta, a mai spus el.

Tot marti, vicepremierul din Singapore, Teo Chee Hean, preluat de EFE, a atras atentia ca posibila intoarcere a militantilor care au luptat in randurile gruparii Stat Islamic face ca nivelul de alerta de atentat terorist sa fie cel mai ridicat in ultimii ani in sud-estul Asiei.

In debutul celei de-a doua zile de exercitii antiteroriste in orasul-stat, Teo a pus cresterea amenintarii pe seama avansului in lupta contra SI in Orientul Mijlociu.

"Aceasta inseamna ca teroristii care au plecat acolo ar putea reveni acasa. Iar asta, probabil, va creste amenintarea in regiunea noastra", a spus oficialul singaporez, la televiziunea Channel News Asia.

Citeste si:
Bianca Patrichi a dat cărțile pe față. De cine s-a temut la...
Bianca Patrichi a dat cărțile...

SI, care si-a declarat intentia de a crea un califat regional in sud-estul Asiei, dispune in Orientul Mijlociu de brigada Katibah Nusantara, formata din militanti din Malaezia, Indonezia si Filipine.

Premierul irakian Haider al-Abadi a anuntat luni dimineata lansarea operatiunii de eliberare a orasului Mosul din mainile organizatiei Stat Islamic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.