Romania, prin Varujan Vosganian si ”Cartea soaptelor”, si-a adjudecat toate trofeele acordate, sambata seara, in cadrul celei de-a 11-a gale a Premiului Literar al Europei Centrale ”Angelus” din Polonia.

Gala a avut loc la Teatrul Muzical Capitol din Wrocław, unde autorul a primit marele premiu Angelus, premiul cititorilor ”Natalia Gorbanevskaia” si premiul pentru cea mai buna traducere, transmite Institutul Cultural Roman din Varsovia.

Traducatoarea versiunii in limba polona a volumului ”Cartii soaptelor” este Joanna Kornaś-Warwas, iar editura poloneza care a publicat volumul este Książkowe Klimaty. Scriitorul si traducatoarea au fost prezenti la festivitate, primind trofeele din partea primarului orasului Wrocław, Rafał Dutkiewicz, si a presedintelui juriului Angelus 2016, Mykoła Riabczuk.

In finala din 2016 a prestigiosului premiu au intrat sapte scriitori, printre care, in premiera absoluta, doi autori din Romania: Varujan Vosganian, cu ”Cartea soaptelor” (traducerea Joanna Kornaś-Warwas), si Cristian Teodorescu, cu ”Medgidia, orasul de apoi” (traducerea Radosława Janowska-Lascar). Ambele carti au fost publicate in polona in 2015, cu sprijinul programului TPS, derulat de Centrul National al Cartii.

Angelus este cea mai importanta distinctie in domeniul creatiei de proza pentru un volum tradus in limba polona. Castigatorul este recompensat cu un premiu in valoare de 150 000 zloti (35.000 de euro) si o statueta realizata de artista Ewa Rossano.

Premiul ”Natalia Gorbanevskaia” a fost creat in 2013, ca omagiu adus poetei si disidentei ruse Natalia Gorbanevskaia, presedinta a juriul premiului Angelus inca de la prima editie pana in 2013, anul decesului sau. Premiul se acorda in urma voturilor online ale cititorilor, iar in acest an ”Cartea soaptelor” a primit cel mai mare numar de voturi.

Cei sapte finalisti ai editiei din acest an a premiului Angelus au fost: Varujan Vosganian (Romania), Cristian Teodorescu (Romania), Maciej Hen (Polonia), Anna Janko (Polonia), Kristina Sabaliauskaité (Lituania), Alvydas Šlepikas (Lituania) si Vladimir Nekliajev (Belarus), transmite News.ro.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.