Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan au discutat recent, cu ocazia intalnirii lor de luni de la Istanbul, despre posibilitatea ca Moscova sa livreze sisteme de aparare antiaeriana Ankarei, a spus vineri purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cei doi lideri au spus ca diferite sisteme antiracheta ar putea fi livrate de Rusia "daca va exista o astfel de dorinta din partea Turciei", le-a declarat Peskov reporterilor aflati in capitala Armeniei, Erevan, transmite Reuters.

Rusia si Turcia au semnat luni, la Istanbul, in prezenta celor doi presedinti, un acord privind realizarea proiectului de gazoduct TurkStream, care va transporta gaz rusesc in Europa pe sub Marea Neagra.

Acordul parafeaza reconcilierea dintre Moscova si Ankara dupa o grava criza diplomatica declansata de doborarea de catre aviatia turca a unui avion al armatei ruse care survola frontiera siriano-turca in noiembrie 2015.

Pe de alta parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit vineri, in timpul unei conferinte de presa la Roma, despre comportamentul imprevizibil al Rusiei, care desfasoara tot mai multe exercitii militare in spatiul european.

Stoltenberg a amintit, de asemenea, ca "in ultimele saptamani Rusia a desfasurat in apropierea frontierelor Aliantei sisteme de rachete care pot transporta focoase nucleare", iar toate aceste miscari fac parte "dintr-o schema de activitate militara de mare anvergura", transmite agentia EFE citata de Ziare.com.

"Aliatii sunt foarte preocupati de acest comportament. Ne vom continua politica de aparare ferma combinata cu dialogul politic (...) Misiunea NATO este sa asigure securitatea aliatilor nostri. Dar trebuie sa evitam accidente sau erori care sa scape de sub control", a mai spus el la conferinta de presa comuna cu ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.