Cantaretul american Bob Dylan a castigat premiul Nobel pentru literatura pe 2016 pentru ”crearea unor noi expresii poetice in marea traditie a cantecului american”, potrivit motivatiei oficiale a Comitetului Nobel.

Numele laureatului Nobel pentru literatura din acest an a fost anuntat intr-o conferinta de presa, la Stockholm, de Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze.

Anul trecut, premiul Nobel pentru literatura a fost atribuit scriitoarei bieloruse Svetlana Aleksievici ”pentru scrierile ei polifonice, memorial al suferintei si curajului in epoca noastra”, scrie News.ro.

Sezonul premiilor Nobel din 2016 a debutat pe 3 octombrie. Atunci, premiul Nobel pentru medicina a fost acordat cercetatorului japonez Yoshinori Ohsumi, pentru descoperirea mecanismelor autofage.

Pe 4 octombrie, premiul Nobel pentru fizica a fost decernat cercetatorilor David Thouless, Duncan Haldane si Michael Kosterlitz pentru descoperiri teoretice in domeniul tranzitiilor de faza si fazelor topologice ale materiei.

Pe 5 octombrie, cercetatorii Jean-Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddard si Bernard L. Feringa au castigat premiul Nobel pentru chimie pentru designul si sinteza masinilor moleculare.

Premiul Nobel pentru pace, singurul care este atribuit de Norvegia, a fost decernat presedintelui columbian Juan Manuel Santos, pentru incheierea unui acord cu gherila marxista FARC care sa puna capat unui razboi civil ce dureaza de peste o jumatate de secol in aceasta tara.

Luni, 10 octombrie, economistul britanic Oliver Hart, de la Universitatea Harvard, si finlandezul Bengt Holmstrom, de la Massachusetts Institute of Technology, au castigat premiul Nobel pentru economie, datorita contributiilor aduse la dezvoltarea teoriei contractului.

Fiecare laureat Nobel primeste o diploma, o medalie din aur si un cec in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 832.000 de euro).

Citeste si:
Bob Dylan și-a vândut toate drepturile de autor
Bob Dylan și-a vândut toate...

Ceremoniile oficiale de inmanare a premiilor Nobel vor avea loc la Stockholm si Oslo pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului acestor distinctii, industriasul si filantropul suedez Alfred Nobel (21 octombrie 1833 – 10 decembrie 1896).


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.