Cancelarul german Angela Merkel a semnalat joi reticenta de a acorda orice fel de relatii comerciale speciale Marii Britanii, dupa iesirea acesteia din Uniunea Europeana, ea afirmand si ca permiterea unor exceptii de la reglementarile europene referitoare la migratie ar avea un efect similar in intreaga Uniune, transmite Bloomberg.

Declaratia data de Merkel la o intalnire cu oameni de afaceri organizata de organizatia industriala germana BDI, la Berlin, este un nou indiciu ca Marea Britanie risca un asa-numit Brexit dur, in care va da prioritate controlarii migratiei, in detrimentul unui acces cat mai mare posibil la piata unica europeana, de circa 500 de milioane de oameni.

Cancelarul s-a referit intr-un discurs la intentia premierului britanic Theresa May de a activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pana la sfarsitul lunii martie, reiterand ca nu vor avea loc discutii pana atunci. Chiar si dupa acel moment, ”negocierile nu vor fi usoare”, a spus cancelarul.

”Principala intrebare va fi cat acces la piata unica va primi Marea Britanie si, reciproc, cat acces la piata britanica putem obtine noi? Si cat de pregatiti suntem sa conditionam politic acest acces, pentru apararea celor patru libertati”, a spus Merkel oamenilor de afaceri prezenti la discutii.

La fel ca ceilalti lideri europeni, Merkel a aratat putina disponibilitate sa ofere concesii legate de respectarea principalelor principii referitoare la libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalului si oamenilor, scrie News.ro.

Guvernul premierului May se concentreaza pe principiul circulatiei oamenilor, promitand restrictionarea imigratiei din tarile UE, in urma votului din iunie pentru iesirea din blocul comunitar.

Merkel, care conduce cea mai mare economie din UE, fiind si cel mai longeviv lider european, a spus miercuri ca acordarea unor exceptii Marii Britanii ar crea ”un precedent extrem de dificil”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.