Michal Kovac, primul presedinte al Slovaciei independente, un critic al autoritarismului premierului Vladimir Meciar, a decedat in urma unei insuficiente cardiace, la varsta de 86 de ani, relateaza AFP.

Un fost bancher, ales presedinte de Parlament, el a condus tara din 1993, cand cele doua parti ale fostei Cehoslovacii s-au despartit pasnic, si pana in 1998.

El a fost un critic dur al primului sef al Guvernului slovac, Vladimir Meciar, ale carui tendinte autoritariste au izolat tara pe scena internationala.

Acest conflict a fost evocat de catre actualul presedinte, Andrej Kiska, intr-un mesaj postat pe Facebook, dupa decesul fostului sef al statului, anuntat miercuri de familia sa, citata de agentia Tasr.

"Michal Kovac a fost presedinte intr-o perioada dificila (...), cand avea loc o infruntare nemiloasa si brutala a carei miza era viitorul Republicii slovace pe harta Europei si a lumii", a scris Kiska.

"Este regrtabil ca nu a putut sa traiasca suficient de mult pentru a vedea justitia judecand rapirea fiului sau", a adaugat seful statului.

Rapirea fiului sau, Michal Kovac junior, a fost atribuita premierului Meciar de presa nationala si straina, care a prezentat-o ca pe un efort de a-l pune pe fostul sef al statului intr-o situatie delicata.

Tanarul a fost rapit in Austria, in 1995. Incatusat si legat la ochi, el a fost obligat sa bea o sticla de wisky si a fost supus unor socuri electrice, dupa care a fost abandonat in automobil. Ulterior, Vladimir Meciar a blocat ancheta cu privire la acest caz, atribuit de un tribunal austriac "autoritatilor slovace".

Michal Kovac a refuzat, in 1996, sa semneze o lege "antisubversiune" care ar fi redus libertatea de exprimare, scrie News.ro.

"Stiam ca pozitia imi putea fi amenintata, dar am crezut ca era atacata democratia, asa ca am incercat sa gasesc curajul sa risc sa o resping", declara el pentru un ziar in 1999, cand a candidat, fara succes la al doilea mandat.

In anii care au urmat, s-a retras din viata politica.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Michal Kovac, care suferea de maladia Parkinson, a fost spitalizat, in ultimele saptamani, in mai multe randuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.