In SUA, luna trecuta sapunul antibacterian a fost interzis de Food and Drug Administration. Autoritatea a precizat nu numai ca nu s-a putut demonstra ca produsele de acest tip sunt mai bune decat sapunul obisnuit, dar si ca "anumite date sugereaza faptul ca ingredientele antibacteriene pot face mai mult rau decat bine pe termen lung".

Cum in Romania sapunurile antibacteriene pot fi cumparate din orice supermarket, am vrut sa stim ce riscam daca folosim astfel de produse.

Potrivit medicului dermatolog Sebastian Pop, "decizia FDA de interzicere a produselor de curatat ce contin anumite substante cu proprietati antiseptice (in total 19 substante) " se refera "numai la piata OTC, adica a produselor ce pot fi cumparate din supermarket fara o prescriptie medicala", ele putand fi in continuare folosite in spital, de exemplu.

"Aceasta decizie vine in urma incapacitatii producatorilor de a pune la dispozitie institutiei americane de administrare a medicamentelor studii clinice care sa ateste eficienta crescuta a acestor ingredienti din geluri sau sapunuri in comparatie cu produsele clasice de curatare.

Ea nu vine ca urmare a unor dovezi stiintifice care sa ateste ca substantele dauneaza sanatatii, insa exista suspiciunea ca, pe termen lung, acestea pot cauza unele dezechilibre", a explicat medicul pentru Ziare.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.