Medicina, Fizica, Chimie, Pace, Economie si Literatura sunt domeniile si ordinea acordarii Premiilor Nobel 2016, incepand de luni, de catre fundatia care poarta numele marelui savant suedez.

"In beneficiul omenirii" este deviza si crezul lui Alfred Nobel, justificarea sa pentru acordarea prestigiosului premiu, care a fost acordat din 1901 pentru 900 de personalitati.

Programul decernarii premiilor a fost anuntat pe nobelprize.org. Luni, Fundatia Nobel va anunta cine este laureatul premiului Nobel pentru Medicina, incepand cu ora 12.30.

Premiul Nobel pentru Fizica va fi acordat marti, incepand cu ora 12.45.

Premiul Nobel pentru Chimie va fi acordat miercuri, incepand cu ora 12.45.

Premiul Nobel pentru Pace va fi acordat joi, de la ora 12.00.

Premiul Nobel pentru Economie va fi acordat luni, 10 octombrie, de la ora 12.45.

Data la care va fi anuntat Premiul Nobel pentru Literatura va fi comunicata ulterior.

Maretia lui Alfred Nobel consta in abilitatea de a combina inteligenta omului de stiinta cu cea a inventatorului, a celui care vede in viitor. Nobel a fost interesat de problemele societatii, de literatura, el a scris poezie si teatru, iar premiul pe care l-a instituit a devenit o extensie si o implinire a intereselor sale de-o viata.

Pe 27 noiembrie 1895, Alfred Nobel semneaza al treilea si ultimul sau testament la clubul suedez-norvegian din Paris. Cand a fost deschis si citit dupa moartea sa, testamentul a creat o mare controversa atat in Suedia, cat si in toata lumea, mai ales ca Nobel lasase mult din averea sa unui premiu. Familia s-a opus atunci.

Conform actului, aproximativ 31,5 milioane de coroane suedeze, in zilele noastre inseamna 1,702 milioane de coroane suedeze, adica 265 de milioane de dolari, au alcatuit un capital ale carui dividende anuale trebuie distribuite "celor care, pe parcursul anului precedent, au facut omenirii cele mai mari servicii", scrie nobelprize.org.

Potrivit testamentului, premiul va fi impartit in cinci parti egale: "Prima parte va fi distribuita autorului descoperirii sau inventiei celei mai importante in domeniul fizicii; a doua, autorului sau descoperirii celei mai importante in chimie; a treia, autorului descoperirii celei mai importante in domeniul fiziologiei sau medicinei; a patra parte, autorului celei mai remarcabile opere literare cu o tendinta idealista; a cincea, personalitatii care a actionat cel mai bine pentru apropierea popoarelor, abolirea sau reducerea armelor permanente, initierea si multiplicarea congreselor pentru pace".

Citeste si:
Sâmbătă noapte se dă ora înapoi! România revine la Timpul Legal Român
Sâmbătă noapte se dă ora...

Savantul suedez a mai specificat in testament cine urma sa acorde premiile. Din 1901, acordarea premiilor Nobel se bazeaza pe un sistem de nominalizari, coordonat de patru institutii. Astfel, Academia Suedeza acorda premiul pentru Literatura, Institutul Karolinska pe cel pentru Medicina, Academia Regala suedeza pentru Stiinte se ocupa de premiile pentru Fizica si Chimie, iar un comitet special desemnat de Parlamentul norvegian ofera premiul pentru Pace.

In testamentul sau, Alfred Nobel a mentionat ca o parte din averea sa sa fie oferita "persoanei care a facut cea mai importanta descoperire in domeniul psihologiei sau medicinei”, potrivit nobelprize.org.

Primele premii Nobel au fost acordate prima data la 10 decembrie 1901, dupa moartea creatorului lor. Ele constau intr-o medalie, o diploma si o suma, care la inceput a fost in valoare de cateva zeci de mii de dolari, iar apoi a crescut la zece milioane de coroane suedeze (SEK). In iunie 2012, Fundatia Nobel a decis sa reduca suma de bani la 8 milioane coroane suedeze, adica 800.000 de euro, pentru fiecare domeniu.

Citeste si:
Cum a devenit cunoscută suedeza Loreen, câștigătoarea Eurovision 2023
Cum a devenit cunoscută...

Alfred Nobel s-a nascut la Stockholm, in 21 octombrie 1833. Tatal sau, Immanuel Nobel, a fost inginer si inventator care a construit poduri si cladiri in capitala Suediei. In legatura cu activitatea sa, Immanuel Nobel a experimentat diferite tehnici de a dinamita roci.

Mama lui Alfred, Andriette Ahlsell, provenea dintr-o familie instarita. Din cauza unor probleme cauzate de pierderea unor barje pentru construirea de material, Immanuel Nobel a fost fortat sa intre in faliment in acelasi an in care se nastea Alfred Nobel. In 1837, Immanuel Nobel a parasit Stockholm impreuna cu familia, pentru a incepe o noua viata in Finlanda si Rusia. Pentru a-si intretine familia, Andriette Nobel a deschis o bacanie, care aducea un venit modest. Intre timp, Immanuel Nobel a inregistrat succes cu noua sa intreprindere in Sainkt Petersburg. A deschis un atelier mecanic care producea echipament pentru armata ruseasca si l-a convins pe Tar si pe generalii sai ca santierele navale ar putea fi folosite pentru a bloca atacul navalor militare.

Citeste si:
Lavrov: „Vom lua măsurile corespunzătoare dacă Finlanda intră în NATO”
Rusia lansează noi...

Avand succes in afacerile sale industriale, Immanuel Nobel a fost capabil ca in 1842 sa-si duca familia la Sankt Petersburg. Aici, fiul sau a urmat prima clasa cu profesori particulari. El a studiat stiintele naturale, literatura. Pana la varsta de 17 ani, Alfred Nobel a vorbit fluent suedeza, rusa, franceza, engleza si germana. Interesele sale erau in domeniul literaturii engleze si al poeziei, precum si in chimie si fizica. Tatal sau, care si-a dorit ca fiul sa-i urmeze cariera de inginer, a dezaprobat interesul lui Alfred pentru poezie si l-a catalogat drept introvertit. In loc sa-i largeasca orizontul, l-a trimis pe Alfred in strainatate, pentru a studia inginerie chimica. Timp de doi ani, Alfred Nobel a vizitat Suedia, Germania, Franta si Statele Unite. La Paris, orasul pe care a ajuns sa-l iubeasca cel mai mult, a lucrat in laboratorul privat al profesorului T.J. Pelouze, un faimos chimist.

Citeste si:
Suedia susține aderarea României la Schengen după ce inițial a fost...
Suedia susține aderarea...

Acolo, l-a intalnit pe tanarul chimist italian Ascanio Sobrero care, cu trei ani inainte, inventase nitroglicerina, un foarte puternic exploziv lichid. Nitroglicerina era produsa prin amestecul de glicerina cu acid sulfuric si acid nitric. Era considerata prea periculoasa pentru a fi folosita in mod curent. In 1852, Alfred Nobel se va intoarce si va lucra alaturi de afacerea familiei care inflorea datorita livrarilor catre armata ruseasca. Impreuna cu tatal sau, a incercat sa dezvolte nitroglicerina ca explizibil comercial.

Mai multe explozii, inclusiv cea din 1864 in care a murit fratele sau Emil si alte persoane, au convins autoritatile ca producerea nitroglicerinei era extrem de periculoasa, interzicand experimentele. Ca sa transforme nitroglicerina in ceva mai putin periculos, a amestecat-o cu kieselgur, un tip de roca, si a obtinut o pasta, care putea fi modelata astfel incat sa fie introdusa intr-o tija.

In 1867, Alfred Nobel si-a patentat materialul sub numele de dinamita. Ca sa poata folosi praful, a inventat si un detonator.

Din 1873, Alfred Nobel se va stabili la Paris, iar in 1881, a instalat la Servan un laborator, unde a continuat cercetarile in vederea imbunatatirii formulei dinamitei, laborator pe care l-a transferat, in 1890, la San Remo.

El a brevetat 355 de inventii, a facut fotografii aeriene, a dezvoltat metode de obtinere a matasii sintetice, a cauciucului sintetic si a pielii sintetice. Pasionat si de literatura si poezie, el a scris poezie, o tragedie si cateva romane.

Savantul suedez spunea despre el ca este "un umanist care iubeste umanitatea” si era convins ca "prosperitatea lumii ar putea combate toate relele”.

Alfred Nobel a fost constient de pericolele reprezentate de folosirea defectuoasa a inventiilor sale si a calificat razboiul "cea mai mare dintre toate crimele”.

Nu s-a casatorit niciodata. Munca intensiva si calatoriile nu i-au lasat timp lui Alfred Nobel pentru o viata de familie.

La varsta de 43 de ani, se simtea deja batran. La acea vreme, a dat un anunt la ziar: "Domn instarit, cu educatie inalta, caut doamna matura, cunoscatoare de limbi straine, pentru activitate de secretariat si menaj”. Cea mai calificata persoana s-a dovedit a fi o austriaca, contesa Bertha Kinsky. Dupa ce a lucrat o foarte scurta perioada la Nobel, ea s-a intors in Austria pentru a se casatori cu contele Arthur von Suttner. In ciuda acestui lucru, Alfred Nobel si Bertha von Suttner au ramas prieteni si au continuat sa-si scrie decenii.

De-a lungul anilor, Bertha von Suttner a devenit o luptatoare impotriva armelor si razboiului. Ea scris o carte celebra, "Lay Down Your Arms/ Jos armele”, devenind o figura proeminenta a miscarii pentru pace. Fara indoiala ca aceasta l-a determinat pe Alfred Nobel atunci cand a redactat testamentul final. El a inclus un Premiu pentru persoanele sau organizatiile care promoveaza pacea.

Alfred Nobel a incetat din viata la San Remo, Italia, la 10 decembrie 1896.

La noua ani dupa moartea lui Alfred Nobel, Parlamentul norvegian a decis sa acorde, in 1905, Premiul Nobel pentru Pace Berthei von Suttner, potrivit nobelprize.org.

Prin testamentul de o pagina, redactat la Paris, in 1895, Alfred Nobel cerea ca toate fabricile sale sa fie vandute si banii incasati sa fie plasati intr-un depozit bancar destinat acordarii de premii anuale acelora care, in anul precedent, au adus cele mai mari servicii omenirii.

Executorii testamentari au fost doi tineri ingineri, Ragnar Sohlman si Rudolf Lilljequist. Ei au infiintat Fundatia Nobel. Testamentul a fost contestat si pus la indoiala de autoritatile din mai multe tari.

Din 1901 pana in 2015, au fost acordate 106 premii Nobel pentru Psihologie sau Medicina. 38 de premii au fost acordate unui singur laureat. Pana acum, 12 femei au primit premiul Nobel pentru Medicina. Cel mai tanar laureat pentru Medicina a fost Frederick G. Banting, 32 de ani, care a fost recompensat cu distinctia in 1923, pentru descoperirea insulinei. Iar cel mai in varsta laureat, 87 de ani, al premiului Nobel pentru Medicina a fost Peyton Rous, in 1966, pentru descoperirea unor virusuri cancerigene.

Cea mai tanara laureata este Malala Yousafzai, de origine pakistaneza, care la 17 ani a castigat prestigioasa distinctie pentru Pace.

In total, au fost acordate pana in 2015, 573 de premii pentru 900 de laureati, scrie News.ro.

Laureatii de origine romana ai premiului Nobel sunt: medicul George Emil Palade, in 1974, Elie Wiesel a castigat premiul Nobel pentru Pace in 1986, Hertei Muller i-a fost acordat in 2009 premiul Nobel pentru Literatura, iar Stefan Hell a primit premiul Nobel pentru Chimie in 2014, alaturi de alti doi cercetatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.