Fostul presedinte israelian si laureat al Nobelului pentru Pace Shimon Peres a decedat in noaptea de marti spre miercuri la varsta de 93 de ani, in urma unui accident vascular cerebral, a declarat medicul sau personal Rafi Walden pentru AFP.

"Da, intr-adevar", a raspuns Rafi Walden, de asemenea ginerele lui Peres. El s-a stins in timpul somului, "la ora (locala) 3.00 (si a Romaniei)", a adaugat el.

Peres a murit inconjurat de membrii familiei, a declarat un apropiat, sub acoperirea anonimatului.

Odata cu moartea lui Peres, o figura istorica, dispare si ultimul supravietuitor al generatiei parintilor fondatori ai Israelului si unul dintre principalii artizani ai Acordurilor de pace de la Oslo, care au pus bazele autonomiei palestiniene in anii '90.

El era singurul care ramasese in viata dintre cei trei barbati distinsi cu Premiul Nobel pentru Pace, in 1994, "pentru eforturile lor in favoarea pacii in Orientul Mijlociu", dupa moartea israelianului Yitzhak Rabin si a palestinianului Yasser Arafat.

Shimon Peres a suferit, pe 13 septembrie, un accident vascular cerebral major si o hemoragie interna. A fost sedat, atunci, si conectat la un aparat de respiratie artificiala, in sectia de terapie intensiva, la Spitalul Tel-Hashomer din Ramat Gan, in apropiere de Tel Aviv, unde a decedat in noaptea de marti spre miercuri, scrie News.ro.

Medicii sai au prezentat atunci, imediat, starea in care se afla drept critica, iar ulterior au evocat o stabilizare si apoi o ameliorare. Ei si-au anuntat intentia de a reduce asistenta respiratorie si sedarea, pentru a-i evalua reactia. Starea lui Peres s-a agravat din nou incepand de luni, iar copiii acestuia au fost chemati la spital, a declarat pentru AFP o sursa din anturajul sau. Zeci de jurnalisti s-au instalat in holul Spitalului Tel-Hashomer, unde si-au intins cablurile de transmisie, in timp ce pacientii umblau in pijama, curiosi ori indiferenti fata de aceasta agitatie.

INTELEPT AL NATIUNII

De cand a fost spitalizat, Papa Francisc, presedintii american Barack Obama si rus Vladimir Putin, familia Clinton si Donald Trump au transmis mesaje de sustinere.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a urat "o insanatosire grabnica si completa" si a subliniat ca Peres a fost "neobosit in cautarea pacii intre israelieni si palestinieni".

Citeste si:
A murit mama lui Cătălin Bordea: „Am avut un an greu”
A murit mama lui Cătălin...

Barack Obama, care s-a intalnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu saptamamna trecuta la New York, i-a transmis gandurile sale de bine lui Peres, "un mare prieten, un erou si un gigant al istoriei Israelului".

In tara sa, dupa ce s-a aflat in centrul marilor batalii din scurta istorie a Israelului si unor controverse dure ale unei lumi politice israeliene feroce, Peres a devenit o personalitate larg acceptata si este considerat un intelept al natiunii.

Oficiali israelieni au defilat, de doua saptamani, la spital - Netanyahu si presedintele Reuven Rivlin in urma cu doua saptamani, liderul opozitiei laburiste Isaac Herzog sau ministrul ultraortodox de Interne Arye Deri marti.

Premier in doua randuri, intre 1984 si 1986 si in perioada 1995-1996, apoi presedinte din 2007 si pana in 2014, Peres a ocupat, timp de peste 50 de ani de viata publica, numeroase posturi de responsabilitate - ministru al Apararii, de Externe, Finante.

Citeste si:
Vladimir Zelenski ar putea fi nominalizat la premiul Nobel pentru Pace
Vladimir Zelenski ar putea fi...

Intrat in politica la varsta de 25 de ani, multumita lui David Ben Gourion, fondatorul Israelului, Peres este considerat totodata parintele programului nuclear israelian.

In pofida Acordurilor de la Oslo si a trecerii in tabara pacii a fostului laburist, un adept al unei linii dure, palestinienii au o viziune mult mai sumbra despre cel care a sustinut infiintarea primelor colonii in Cisiordania ocupata si care era premier atunci cand aviatia israeliana a bombardat satul libanez Cana si a omorat 106 civili, in aprilie 1996.

Dupa ce si-a incheiat mandatul de presedinte, al a ramas activ prin Centrul Peres pentru Pace, care promoveaza coexistenta intre evrei si arabi, in contextul in care perspectivele conflictului israeliano-palestinian au fost arareori mai sumbre. Insa in ianuarie a suferit doua stopuri cardiace.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.