Fiind considerata de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) o valoare universala, democratia este marcata in fiecare an, la 15 septembrie, fiind o oportunitate de a analiza stadiul democratiei in lume.

ONU defineste democratia ca pe un proces si in acelasi timp ca pe un obiectiv sau ideal care nu poate fi atins fara participarea deplina a comunitatii internationale, a guvernelor nationale, a societatii civile si a indivizilor.

Potrivit ONU, elementele esentiale ale democratiei sunt libertatea, respectarea drepturilor omului si organizarea de alegeri periodice si corecte, desfasurate prin sufragiu universal. Democratia furnizeaza, la randul ei, un cadru natural pentru protectia si realizarea efectiva a drepturilor omului, scrie un.org.

Organizatia internationala mai scoate de asemenea in evidenta legatura indisolubila dintre democratie si drepturile omului, aratand ca elemente precum libertatea, respectarea drepturilor omului sau alegerile periodice si corecte sunt valori cuprinse si in Declaratia Universala a Drepturilor Omului (1948) si completate de Conventia Internationala cu privire la drepturile civile si politice (1966), ambele documente ale ONU.

In acest sens, articolul 21 (3) din Declaratia Universala Drepturilor Omului arata ca "vointa poporului trebuie sa constituie baza puterii in stat; aceasta vointa trebuie sa fie exprimata prin alegeri nefalsificate, care sa aiba loc periodic prin sufragiu universal, egal si exprimat prin vot secret sau urmand o procedura echivalenta care sa asigure libertatea votului".

Pentru a extinde conceptul de democratie si la categorii de drepturi de data mai recenta, cum ar fi dreptul popoarelor indigene, drepturile minoritatilor sau drepturile persoanelor cu dizabilitati, ONU precizeaza ca acestea sunt in mod egal esentiale pentru democratie, intrucat ele asigura o distribuire echitabila a bunastarii, precum si egalitate si echitate in ceea ce priveste accesul la drepturile civile si politice.

Ziua internationala a democratiei a fost marcata pentru prima data in 2008, decizia privind sarbatorirea acestei zile fiind luata de Adunarea Generala a ONU, la 8 noiembrie 2007, prin Rezolutia A/62/7, ca rezultat al unei propuneri avansate initial de Qatar si de un grup de 8 state, printre care si Romania.

Citeste si:
ONU condamnă încălcări ale dreptului internațional în Fâșia...
ONU condamnă încălcări ale...

Prin marcarea acestei zile, Natiunile Unite incurajeaza guvernele sa consolideze programele nationale consacrate promovarii si consolidarii democratiei, transmite Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.