Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anuntat miercuri, in plenul Parlamentului European, ca pana in noiembrie va fi propus un Sistem european de informatii privind calatoriile - un sistem automatizat care va determina cui i se va permite sa calatoreasca in Europa.

"Avem nevoie de acele informatii. De cate ori am auzit povesti in ultimele luni ca informatia exista in baza de date a unei tari dar nu a fost gasita pentru ca nu si-a gasit calea catre autoritatea competenta din alta tara care ar fi putut sa actioneze?", s-a intrebat retoric Juncker.

El a subliniat ca securitatea frontierelor inseamna ca schimbul de informatii trebuie prioritizat. "Pentru acest lucru vom intari Europol, oferindu-i acces mai bun la bazele de date si mai multe resurse", a dat asigurari Juncker.

Presedintele Comisiei Europene a subliniat faptul ca statele trebuie sa dea dovada de solidaritate in gestionarea crizei refugiatilor, relateaza Agerpres.

"Solidaritatea trebuie sa vina din inima. Nu poate fi fortata", a afirmat el, in plenul PE.

"Avem inca multe de facut in domeniu si trebuie sa stim ce indivizi ne trec frontierele", a spus Juncker.

"Statele membre si institutiile trebuie sa coopereze strans pentru a infiinta 200 de posturi de graniceri si a desfasura 50 de autovehicule la frontiera cu Bulgaria. Ne-am dori sa implementam acest lucru pana la finalul anului", a aratat Jean-Claude Juncker.

Presedintele CE a vorbit si despre extinderea planului de investitii ale UE pentru Africa si vecinatatea sa, care are potentialul de a aduna 44 de miliarde de euro in investitii. "Poate ajunge pana la 88 de miliarde de euro daca statele membre contribuie", a spus el.

Juncker a apreciat ca noul plan va oferi un colac de salvare pentru cei care altfel ar fi nevoiti sa intreprinda "calatorii periculoase".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.